Теми статей
Обрати теми

Витрати у відрядженні на проїзд у метро

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження в Україні

Витрати у відрядженні на проїзд у метро

 

Чи можна відшкодувати відрядженому працівнику витрати на проїзд у метро? Як підтвердити такі витрати?

(м. Львів)

 

Звернувшись до

Інструкції № 59 , можна побачити, що її норми передбачають можливість відшкодування працівнику витрат на проїзд у метро.

Так,

розділ І Інструкції № 59 (який регулює порядок відряджень у межах України) містить п. 1.7, який, зокрема, передбачає, що відрядженому працівнику відшкодовуються витрати на проїзд міським транспортом загального користування* (крім таксі) за місцем відрядження (згідно з підтверджуючими документами) відповідно до маршруту, погодженого керівником.

* Нагадаємо: згідно зі ст. 21 Закону України «Про транспорт» від 10.11.94 р. № 232/94-ВР до транспорту загального користування належать такі види транспорту: залізничний, морський, річковий, автомобільний та авіаційний, а також міський електротранспорт, у тому числі і

метрополітен.

Подібну норму містить і

розділ II Інструкції № 59, що стосується відряджень за кордон. Відповідно до п. 1.8 цього розділу відрядженому працівнику, зокрема, відшкодовуються витрати на проїзд за місцем відрядження на міському транспорті (рейсові автобуси, метро, тролейбуси, трамваї тощо (крім таксі)), за умови, що працівнику не надавалися безоплатно засоби пересування.

Разом з тим відшкодування витрат, як відомо, можливо за наявності

підтверджуючих документів. Проте видачу транспортних квитків метрополітеном (в усякому разі, в Україні) не передбачено, а отже, і відшкодування таких витрат працівнику без підтверджуючих документів неможливо. Ураховуючи це, працівник має право самостійно вирішити чи користуватися йому у відрядженні послугами метрополітену (витрати щодо яких не буде компенсовано) або ж віддати перевагу іншим видам транспорту, проїзд в яких може бути підтверджено документально. Про це зазначалося і в консультації в газеті «Праця і зарплата», 2000, № 24, с. 14.

Щоправда, якщо, наприклад, при відрядженні за кордон буде документально підтверджено проїзд у закордонному метрополітені, то такі транспортні витрати працівнику може бути компенсовано.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі