Теми статей
Обрати теми

Якщо витрати на проїзд міським транспортом не відшкодовуються

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження в Україні

Якщо витрати на проїзд міським транспортом не відшкодовуються

 

Згідно з наказом директора відрядженим працівникам не відшкодовуються витрати на проїзд міським транспортом. Чи правомірно це? Які можуть бути за це штрафні санкції?

(м. Ізюм)

 

Ні, неправомірно

.

Власник (або уповноважена ним особа) відповідно до

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток та Загальних положень Інструкції № 59 може встановлювати додаткові обмеження щодо сум або цілей використання грошових коштів, наданих на відрядження: витрат на наймання житлового приміщення, на побутові послуги, транспортні тощо.

Проте відповідно до

ст. 121 КЗпП працівники мають право на відшкодування витрат та отримання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями. Працівникам, яких направляють у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад і витрати на наймання житлового приміщення в порядку і розмірах, що встановлюються законодавством.

Крім того, згідно з

п. 1.7 Інструкції № 59, що конкретизує, які саме витрати підлягають відшкодуванню, працівнику відшкодовуються також витрати на проїзд у міському транспорті загального користування (крім таксі) за місцем відрядження (згідно з підтверджуючими документами) відповідно до маршруту, погодженого керівником. При цьому обмежити керівник може тільки вид транспорту. Наприклад, може бути дозволено метро, трамвай, тролейбус, а заборонено маршрутне таксі.

Повністю позбавляти відрядженого працівника права на відшкодування витрат при користуванні міським транспортом неправомірно, адже, як ми зазначили вище, обов’язок щодо відшкодування таких витрат на проїзд передбачено

Інструкцією № 59, а також законодавством про працю.

Відміна передбачених законодавством про працю виплат спричиняє штрафні санкції. Згідно зі

ст. 41 КпАП на директора (посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності) може бути накладено штраф у розмірі від 255 до 850 грн.

Крім того, зверніть увагу: якщо зазначені

гарантії, у цьому випадку — відшкодування витрат на проїзд у міському транспорті, зафіксовано в колективному або трудовому договорі, але не компенсовано працівнику, це спричиняє порушення умов колективного або відповідно трудового договору. За це директора може бути оштрафовано на суму в розмірі від 850 до 1700 грн. (ст. 412 КпАП).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі