Теми статей
Обрати теми

Якщо відряджений працівник проживав у двомісному номері

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження в Україні

Якщо відряджений працівник проживав у двомісному номері

 

У зв’язку з тим, що в готелі не було вільних одномісних номерів, відряджений працівник оплатив проживання в двомісному номері. Чи можна підприємству відшкодувати такому працівнику витрати на проживання та віднести їх до складу валових витрат?

(м. Київ)

 

Відповідно до

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток витрати відряджених осіб, у тому числі і на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, ремонт та прасування одягу, взуття чи білизни), на наймання інших житлових приміщень за наявності підтверджуючих документів — рахунків з готелів (мотелів) чи від інших осіб, які надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, включаються до складу валових витрат.

Разом з тим власник (або уповноважена ним особа) відповідно до

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток та Загальних положень Інструкції № 59 може встановлювати додаткові обмеження щодо сум або цілей використання грошових коштів, наданих на відрядження: витрат на наймання житлового приміщення, на побутові послуги, транспортні та інші витрати. У цьому разі до складу валових витрат підприємства включається сума витрат відрядженого працівника на проживання в розмірі, що не перевищує встановленого власником (керівником) обмеження. Інших обмежень щодо витрат на проживання ні Інструкція № 59, ні п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток, який стосується відряджень, не встановлюють.

Отже,

якщо керівником підприємства не встановлено обмеження щодо можливості проживання відрядженого працівника у двомісному номері, то на підставі наданого працівником рахунка з готелю підприємство має право відшкодувати такі витрати і заразом включити їх до складу валових витрат. Причому таку позицію займає і ДПАУ (див. лист від 08.12.2005 р. № 9146/н/15-0314).

На жаль, Мінфін категорично проти того, щоб відрядженому працівнику, який оплатив двомісний номер, витрати на проживання відшкодовувалися в повному обсязі (див.

лист від 19.12.2005 р. № 31-18030-07-13/27437). У листі зазначено, що витрати на проживання відшкодовуються відрядженому працівнику в розмірі фактичних витрат на проживання тільки однієї відрядженої особи, тобто йому не може бути відшкодовано витрати на оплату двох місць у двомісному номері в готелі.

Проте ще раз підкреслимо, що подібних обмежень у Законі немає.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі