Теми статей
Обрати теми

Відрядження у громадській організації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження в Україні

Відрядження у громадській організації

 

У громадській організації директор та головний бухгалтер працюють на громадських засадах, тобто заробітна плата їм не нараховується і не виплачується. Чи правомірне оформлення відрядження директора (бухгалтера)? Чи можливе оформлення авансових звітів директора та бухгалтера? Чи є виплати на відрядження додатковим благом для працівників, з яких потрібно утримувати податок з доходів фізичних осіб?

(м. Севастополь)

 

Так, оформлення відрядження директора чи бухгалтера цілком правомірно, пояснимо чому.

Згідно з

Інструкцією № 59 службовим відрядженням є поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства, об’єднання, установи, організації на визначений строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення за межами місця його постійної роботи.

Зауважимо, що працівник — це особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов’язки чи функції згідно з

трудовим договором (контрактом). Трудовий договір вважається укладеним навіть тоді, коли наказ чи розпорядження не було видано, але працівника фактично було допущено до роботи (ст. 24 КЗпП).

У

постанові Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9 також зазначено, що фактич-ний допуск до роботи вважається укладенням трудового договору незалежно від того, чи було оформлено прийняття на роботу відповідним чином, якщо робота проводилася за розпорядженням чи з відома власника або уповноваженого ним органу.

Таким чином, директор та головний бухгалтер є працівниками підприємства, а отже, їх можна відправляти у відрядження.

Оскільки це

службове відрядження, то й оформ-лено воно має бути згідно з п. 1.11 Інструкції № 59 із затвердженням авансових звітів після його закінчення.

Щодо

виплат на відрядження, то згідно з п.п. 4.3.2 Закону № 889 сума коштів, отриманих платником податку на відрядження, не включається до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу з урахуванням норм п. 9.10 цього Закону. Тому виплата на відрядження не є додатковим благом для директора і бухгалтера і не включається до бази обкладення податком з доходів фізичних осіб.

Звертаємо увагу, що, виходячи із запитання, працівникам, які працюють на підприємстві на громадських засадах,

заробітна плата не виплачується. Разом з тим право на заробітну плату, не нижчу ніж встановлена законом, визначено ст. 43 Конституції України. Згідно зі ст. 94 КЗпП заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Як бачимо, громадська організація зобов’язана нараховувати та виплачувати заробітну плату, інакше керівник нестиме відповідальність.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі