Теми статей
Обрати теми

Отримання у відрядженні закордонних послуг та податкові зобов’язання з ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження за кордон

Отримання у відрядженні закордонних послуг та податкові зобов’язання з ПДВ

 

Під час відрядження за кордоном працівник скористався послугами готелю, камери схову, транспортом, іншими подібними послугами. Чи потрібно, виходячи з вартості таких послуг, нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ?

(м. Полтава)

 

Нагадаємо, згідно з

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України. При цьому щодо послуг місце поставки визначається відповідно до п. 6.5 Закону про ПДВ.

Щодо послуг

камери схову зауважимо, що такі послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-97) належать до послуг транспортної інфраструктури (код 63.21). А згідно з п.п. «г» п. 6.5 Закону про ПДВ місцем надання послуг, допоміжних транспортній діяльності, є місце їх фактичного надання. Отже, оскільки місце фактичного надання послуг камери схову знаходиться за межами митної території України, то і об’єкта обкладення ПДВ у цьому випадку з вартості таких послуг у підприємства не виникає. Також не виникають податкові зобов’язання з ПДВ (за ставкою 20 %) і виходячи з вартості отриманих за межами України транспортних послуг, оподатковуваних за нульовою ставкою.

Стосовно

готельних послуг, якими скористав-ся працівник при відрядженні за межами митної території України, то ліберальний висновок про відсутність об’єкта обкладення ПДВ у цьому випадку було зроблено податківцями в п. 12 листа ДПАУ від 30.12.2005 р. № 26268/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 21. Зокрема, в листі роз’яснювалося, що отримання послуги з проживання в готелі на території інозем-ної держави не підпадає під об’єкт обкладення податком на додану вартість згідно із Законом про ПДВ.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі