Теми статей
Обрати теми

Придбання іноземної валюти через обмінні пункти забороняється

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження за кордон

Придбання іноземної валюти через обмінні пункти забороняється

 

Підприємство направляє працівника в службове відрядження за кордон. Валютного рахунка у підприємства немає. Чи можна в такій ситуації придбати іноземну валюту для виплати грошового авансу в обмінному пункті?

(м. Миколаїв)

 

Ні, не можна

.

Як відомо, підприємство, направляючи працівника у відрядження, зобов’язано забезпечити його коштами в національній валюті тієї держави, куди направляється працівник, або у вільно конвертованій валюті у вигляді авансу на поточні витрати в розмірах згідно з установленими нормами (

п. 4 постанови № 663 та п. 1.2 розділу II Інструкції № 59).

Аванс може бути видано готівковими грошовими коштами або перераховано в безготівковій формі на відповідний картковий рахунок для використання із застосуванням платіжних карток.

Придбання підприємством іноземної валюти для зазначених цілей

в обмінному пункті не допускається, оскільки є порушенням установлених НБУ порядку та умов торгівлі валютними цінностями. Річ у тім, що згідно з п. 1 ст. 6 Декрету № 15-93 торгівля іноземною валютою на території України резидентами та нерезидентами — юридичними особами повинна здійснюватися тільки через уповноважені банки та інші фінансові установи, що отримали ліцензію НБУ на торгівлю іноземною валютою, виключно на міжбанківському валютному ринку України (МВРУ).

Ігнорування цієї норми спричиняє накладення штрафу в сумі, еквівалентній сумі (вартості) зазначених операцій, перерахованій у валюту України за обмінним курсом НБУ на день їх здійснення (

ст. 16 Декрету № 15-93).

Отже, юридична особа не має права придбавати іноземну валюту в

іншої юридичної особи на території України, крім як на МВРУ через уповноважені банки. Придбання валюти у фізичної особи також неможливе, оскільки згідно з п. 3 ст. 6 Декрету № 15-93 резиденти та нерезиденти — фізичні особи мають право продавати іноземну валюту тільки уповноваженим банкам та іншим кредитно-фінансовим установам, що отримали ліцензію НБУ, або за їх посередництва — іншим фізичним особам — резидентам, а також національному оператору поштового зв’язку, який отримав ліцензію НБУ.

Найбезпечнішим способом видачі грошового авансу при відрядженні за кордон є використання підприємством поточного рахунка в іноземній валюті.

Так, згідно з

п. 5.2 Інструкції № 492 для проведення розрахунків в межах чинного законодав-ства в готівковій та безготівковій іноземній валюті при здійсненні поточних операцій, визначених чинним законодавством (а під поточними нетор-говельними операціями розуміються і виплати наявної іноземної валюти на витрати, пов’язані з відрядженнями) підприємству відкривається поточний рахунок в іноземній валюті.

Після відкриття рахунка суб’єкт господарювання через уповноважений банк купує іноземну валюту. Для цього банку надаються платіжне доручення, в якому вказується сума коштів, що підлягають перерахуванню з рахунка підприємства на зазначені цілі, а також заявка на купівлю іноземної валюти, яка містить, крім іншого, і розрахунок витрат на відрядження. Цей розрахунок подається у вільній формі і повинен містити інформацію про добові, витрати на наймання житлового приміщення (оплату готелю) та бронювання місць у готелях, транспортні та інші витрати за кордоном згідно з чинним законодавством України про відшкодування витрат на відрядження за кордон (див.

лист НБУ від 04.10.2005 р. № 13-137/4662-9834).

Зверніть увагу: підприємство, що вирішило через відсутність валютного рахунка видати відрядженому за кордон працівнику аванс у

гривнях, також йде на порушення. Тільки в цьому разі порушуються вже норми ст. 121 КЗпП, які встановлюють необхідність забезпечення працівника, який направляється у відрядження, коштами, які включають суму добових, вартість проїзду до місця призначення і назад, а також витрати на наймання житла в порядку і розмірах, передбачених законодавством. А як уже було зазначено, згідно з законодавством аванс має видаватися або в національній валюті держави, куди відряджається працівник, або у вільно конвертованій валюті. Отже, порушення цієї норми може спричинити санкції у вигляді адмінштрафу згідно зі ст. 41 КУпАП за невидачу авансу.

Утім, з цієї ситуації є вихід — видача коштів на відрядження в гривнях

частково. Такі дії не спричинять покарання у вигляді адмінштрафу, якщо деякі витрати на відрядження доцільно нести в гривнях (наприклад, витрати на придбання квитків до місця призначення і назад).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі