Теми статей
Обрати теми

Вартість чартерного рейсу відноситься на валові витрати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження за кордон

Вартість чартерного рейсу відноситься на валові витрати

 

Чи включається до складу валових витрат вартість чартерного авіарейсу при поїздці у відрядження працівників підприємства?

(м. Полтава)

 

Відповідно до

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток витрати відряджених осіб, у тому числі і на проїзд (включаючи перевезення багажу), за наявності підтверджуючих документів включаються до складу валових витрат.

Докладніший перелік витрат

на проїзд наведено в Інструкції № 59. Так, згідно з п.п. «а» п. 1.4 Розділу ІІ Інструкції № 59, який регламентує порядок відрядження за кордон, установлено, що за час перебування у відрядженні працівнику відшкодовуються витрати на проїзд (включаючи попереднє замовлення квитків, користування постільною білизною в потягах, сплату аеропор-тових зборів, перевезення багажу) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження. При цьому зверніть увагу: обмежень щодо виду транспорту відносно відряджень за кордон не встановлено.

Згідно ж з

п. 1.7 Розділу І Інструкції № 59, який регламентує порядок відрядження в межах України, витрати на проїзд до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду на повітряному, залізничному, водному та автомобільному транспорті загального користування (крім таксі) з урахуванням всіх витрат, пов’язаних з придбанням проїзних квитків та користуванням постільною білизною в потягах, та страхових платежів на транспорті. Отже, при відрядженнях у межах України дозволяється користуватися тільки транспортом загального користування.

Згідно зі

ст. 912 ЦКУ за договором чартеру (фрахтування) одна сторона (фрахтівник) зобов’язується надати іншій стороні (фрахтувальнику) за плату всю або частину місткості в одному чи кількох транспортних засобах на один або кілька рейсів для перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти або з іншою метою, якщо це не суперечить закону та іншим нормативно-правовим актам. Аналогічно визначено і договір чартеру повітряних перевезень (ст. 61 Повітряного кодексу).

Згідно зі

ст. 21 Закону про транспорт авіатранспорт належить до транспорту загального користування, причому не встановлено відмінностей щодо того, на підставі якого з договорів — чартеру або звичайного договору перевезення — здійснюється перевезення авіатранспортом.

Отже,

витрати на чартерний рейс при відрядженні працівників підприємства, будь то відрядження в межах України чи за кордон, за наявності підтверджуючого документа підлягають відшкодуванню працівнику як витрати на відрядження і включаються до складу валових витрат. Такої ж думки дотримується і ВГСУ, про що зазначено в його постанові від 13.11.2002 р. № 34/121а.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі