Теми статей
Обрати теми

Придбання в закордонному відрядженні зразків товарів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження за кордон

Придбання в закордонному відрядженні зразків товарів

 

Працівник під час перебування в службовому відрядженні за кордоном придбав зразки товарів за власні кошти. Чи можна відшкодувати йому понесені витрати?

(м. Запоріжжя)

 

Насамперед зауважимо, що валютне законодавство забороняє здійснювати подібні операції.

Річ у тім, що згідно зі

ст. 7 Декрету № 15-93 у розрахунках між резидентами та нерезидентами в межах торговельного обороту використовується як засіб платежу іноземна валюта. Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки.

При цьому під розрахунками в межах торговельного обороту розуміється рух коштів між резидентами та нерезидентами, пов’язаний з обслуговуванням операцій з продажу (купівлі) товарів (див.

п. 1.3 Положення № 484).

У свою чергу, під товарами розуміються будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелек-туальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі). Це зазначається в

Законі № 959.

Таким чином, на придбання у нерезидента працівником підприємства зразків товарів, які є не чим іншим, як

продукцією, і ввозяться в межах торговельного обороту, поширюються обмеження, передбачені ст. 7 Декрету № 15-93. Отже, розрахунки при придбанні таких зразків мали здійснюватися тільки через уповноважені банки.

Розрахунки підприємства за придбаний товар не через уповноважені банки спричиняють застосування штрафних санкцій. Розмір штрафу згідно з

п. 2 ст. 16 Декрету № 15-93 еквівалентний сумі валютних цінностей, які використовувалися при розрахунках, перерахованій у валюту України за обмінним курсом НБУ на день здійснення таких розрахунків.

Аналогічної думки дотримуються НБУ в

листі від 16.08.2004 р. № 46-009/285-8297 та Міністерство фінансів України в листі від 03.08.2004 р. № 31-06230-12-21/14001. Так, НБУ, зокрема, зазначає, що фізична особа — працівник підприємства може укласти договір купівлі-продажу ТМЦ від імені підприємства на підставі відповідної довіреності, проте розрахунки за таким договором повинні здійснюватися в іноземній валюті тільки через уповноважені банки.

Виходом з цієї ситуації є такий варіант оформлення зазначеної операції. Працівник придбаває зразки товарів за кордоном від свого імені і за власні кошти, а потім продає їх підприємству шляхом укладення договору купівлі-продажу. При цьому мають дотримуватися правила переміщення громадянами товарів через митний кордон України, установлені

розділом IX МКУ. Це стосується, зокрема, дотримання обмежень щодо переміщення окремих товарів через митний кордон України, а також митного оформлення товарів, що ввозяться.

Щоправда, такий варіант припускає, що виплата доходу працівнику супроводжуватиметься утриманням податку з доходів фізичних осіб за ставкою 15 %, як того вимагає

ст. 12 Закону № 889. Причому податок має бути утримано з усієї виплаченої суми без вирахування понесених витрат.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі