Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування доходів громадян від операцій з інвестиційними активами

Редакція ПБО
Лист від 28.03.2007 р. № 1490/

Про оподаткування доходів громадян від операцій з інвестиційними активами

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.03.2007 р. № 1490/П/17-0715

(витяг)

 

<...> Відповідно до п. 1 ст. 116 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) учасники господарського товариства мають право в порядку, установленому установчим документом товариства і законом, вийти з товариства та здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві.

Відповідно до підпунктів 4.2.3 і 4.2.13 п. 4.2 ст. 4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889 (далі — Закон) до складу загального місячного (загального річного) оподатковуваного доходу включається сума (вартість) подарунків у межах, що підлягають оподаткуванню згідно з нормами статті 14 цього Закону, а також інвестиційний прибуток від здійснення платником податків операцій з цінними паперами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у підпунктах 4.3.3 і 4.3.17 цієї статті Закону.

Порядок оподаткування доходів у вигляді інвестиційного прибутку регламентується пунктом 9.6 статті 9 Закону, згідно з яким облік фінансових результатів від здійснення платником податків операцій з цінними паперами та корпоративними правами (інвестиційними активами) ведеться платником податків самостійно, окремо від інших доходів та витрат з урахуванням наказу Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми обліку доходів і витрат платника податків з доходів фізичних осіб і Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу» від 16.10.2003 р. № 490.

Відповідно до підпункту 9.6.2 пункту 9.6 статті 9 Закону

інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податків від продажу окремого інвестиційного активу, і його вартістю, яка розраховується виходячи із суми витрат, понесених у зв’язку з придбанням такого активу.

Інвестиційний актив, подарований

(переуступлений, наданий як пожертвування чи отриманий будь-яким іншим способом безоплатно) платнику податків або успадкований платником податків, вважається придбаним за нульовою вартістю. При подальшому продажу платником податків такого інвестиційного активу інвестиційним прибутком вважатиметься вся сума доходу, отриманого внаслідок цього продажу.

Позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за результатами звітного року включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податків, який підлягає декларуванню за результатами звітного податкового року. При цьому до розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами платник податків

не включає дохід, отриманий протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень (п.п. 9.6.8 «а» п. 9.6 ст. 9 Закону). Також не підлягають оподаткуванню, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу та не враховуються при розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами доходи, отримані платником податків від продажу інвестиційних активів у випадках, визначених підпунктами 4.3.3 і 4.3.18 пункту 4.3 статті 4 Закону (п.п. 9.6.8 «б» п. 9.6 ст. 9 Закону).

Згідно з п.п. 13.2.2 п. 13.2 ст. 13 і ст. 14 Закону будь-які об’єкти спадщини та об’єкти дарування, що виникли з 1 січня 2007 року, зокрема, у вигляді об’єкта комерційної власності (корпоративного права), обкладаються за ставкою податку, визначеною п. 7.2 ст. 7 цього Закону (5 відсотків), якщо платник податків (спадкоємець, обдаровуваний) не є членом сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення.

Отже, за прикладом, наведеним у <...> листі, у засновника — продавця акцій інвестиційний прибуток дорівнює сумі 10 тис. грн. = (100 тис. грн. - 90 тис. грн.), яку він має задекларувати за результатами звітного 2007 року та сплатити з неї податок за ставкою, що встановлена у п. 7.1 ст. 7 Закону — 15 %.

Також за наведеним прикладом

у звітному 2007 році у платника податків — обдаровуваного виникнуть податкові зобов’язання щодо сплати податку за ставкою 5 % із суми (вартості) подарунка, визначеної в договорі дарування, тобто зі 100 тис. грн. (п.п. 4.2.3, п. 7.2, ст. 14 Закону). Якщо обдаровуваний здійснить у 2007 році подальший продаж отриманого в подарунок інвестиційного активу, то він має також сплатити за результатами цього звітного року податок за ставкою 15 % із суми інвестиційного прибутку, отриманого від продажу цього інвестиційного активу (п.п. 4.2.13, п. 7 1, п. 9.6 Закону). При цьому інвестиційний прибуток дорівнюватиме всій отриманій платником податків від такого продажу сумі, оскільки його витрати на придбання такого інвестиційного активу відповідно до п.п. 9.6.2 Закону дорівнювали нулю.

Стосовно

<...> пропозицій щодо уникнення оподаткування двічі одного і того самого об’єкта, то їх реалізація можлива шляхом унесення змін і доповнень до п. 9.6 ст. 9 Закону.

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Продаж подарованої акції: сплатіть податок з доходів двічі

У цьому листі розглядаються дві ситуації: перша — оподаткування доходів від продажу акцій, друга — оподаткування дарування акцій та

подаль-ший продаж таких акцій.

Щодо першої ситуації особливих запитань немає: оподаткуванню підлягає інвестиційний прибуток, що розраховується як різниця між сумою доходу, отриманого від продажу акції, і сумою витрат, понесених при її купівлі (у прикладі, наведеному в листі, акцію було продано за 100 тис. грн., а куплено за 90 тис. грн., отже, інвестиційний прибуток складає 10 тис. грн.).

Друга ситуація менш однозначна насамперед тому, що в п.п. 9.6.2 Закону про податок з доходів є така норма: інвестиційний актив, подарований платнику податків або успадкований платником податків,

вважається придбаним за нульовою вартістю. Отже, у сторони, що одержує, могла виник-нути спокуса розглядати подаровану акцію не як подарунок з оподаткуванням згідно зі ст. 14 (13) Закону про податок з доходів, а як придбання за нульовою вартістю. Навряд чи законодавець мав на увазі таке трактування норми, що аналізується. Найімовірніше, в останньому абзаці п.п. 9.6.2 Закону про податок з доходів ідеться про те, що якщо в майбутньому безоплатно отриманий інвестиційний актив продається, то витрати не враховуються (дорівнюють нулю). А от оподаткування подарунків регламентується зовсім іншими статтями цього Закону — статтями 14 і 13, а вони не передбачають пільг при оподаткуванні інвестиційних активів.

Власне, про це зазначається в сьогоднішньому листі. При отриманні акції в

подарунок у обдаровуваної сторони виникає дохід згідно зі ст. 13 Закону про податок з доходів. Ставка податку залежить від статусу дарувальника та обдаровуваного: якщо обдаровуваний — член сім’ї першого ступеня споріднення, то ставка становить 0 %, якщо ні — 5 %, якщо дарувальник — нерезидент — 15 %. Такий дохід необхідно включити до декларації та сплатити податок за підсумками року.

Якщо надалі обдаровуваний вирішить

продати акцію, то податок з такого продажу доведеться сплатити з усієї отриманої від покупця суми, оскільки жодних витрат він не поніс. Така сплата також здійснюється за підсумками року на підставі поданої декларації. От і виходить, що в цій ситуації податок потрібно сплатити двічі. І протиставити податківцям якісь серйозні аргументи в цій ситуації складно.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі