Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ операцій з імпорту гуманітарної допомоги

Редакція ПБО
Лист від 07.03.2007 р. № 11/4-15/2382-

Щодо оподаткування ПДВ операцій з імпорту гуманітарної допомоги

Лист Державної митної служби України від 07.03.2007 р. № 11/4-15/2382-ЕП

 

Держмитслужба України листом від 06.02.2007 № 11/4-15/1139-ЕП доводила до відома митних органів роз’яснення Міністерства фінансів України (лист від 02.02.2007 № 31-20020-06-13/1985) щодо застосування норм Закону України від 14.12.2006 № 463-V «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про податок на додану вартість», згідно з якими у Законі України «Про податок на додану вартість» існує неузгодженість між підпунктом 3.2.5 пункту 3.2 статті 3 та підпунктом 5.1.21 пункту 5.1 статті 5 щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з імпорту на митну територію України товарів у вигляді гуманітарної допомоги, врегулювання якої можливе шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про податок на додану вартість».

До законодавчого врегулювання порушеного питання

, на думку Міністерства фінансів України та Міністерства юстиції України, слід керуватися підпунктом 4.4.1 пункту 4.4 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», відповідно до якого у разі, коли норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.

Підпунктом 3.2.5 пункту 3.2 статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» передбачено, що не є об’єктом оподаткування операції з імпорту майна як технічної або благодійної (гуманітарної) допомоги згідно з нормами міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або відповідно до закону.

Враховуючи вищезазначене,

до внесення в установленому порядку змін до Класифікатора способів розрахунку, затвердженого наказом Держмитслужби від 09.07.97 № 307 «Про затвердження Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24.09.97 за № 443/2247, та Порядку подання документів, які підтверджують право суб’єктів підприємницької діяльності на користування встановленими законодавством податковими пільгами під час митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України або вивозяться з митної території України, затвердженого наказом Держмитслужби від 22.06.2006 № 514, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.07.2006 за № 816/12690, під час митного оформлення товарів, які ввозяться на митну територію України у якості гуманітарної допомоги і не є об’єктом оподаткування відповідно до законодавства, у третьому підрозділі графи 36 ВМД замість «030» проставляються «000».

При цьому при нарахуванні податку на додану вартість на зазначені товари

у п’ятій колонці «Спосіб платежу» графи 47 ВМД зазначається код способу розрахунку — «25».

Регіональній інформаційній митниці забезпечити унесення потрібних змін до відповідних програмно-інформаційних комплексів Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби.

Заступник голови Служби О. Шейко



коментар редакції

Ввезення гуманітарної допомоги: працює правило конфлікту інтересів

Проблему, порушену в цих листах, частково можна назвати

надуманою. Вона виникла з 01.01.2007 р., тобто з дати набрання чинності Законом України від 14.12.2006 р. № 463-V (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 8).

Відповідно до п.п.3.2.5 Закону про ПДВ імпорт гуманітарної допомоги згідно з нормами міжнародних договорів України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, або

відповідно до закону не є об’єктом оподаткування. Таким законом є Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 р. № 1192-XIV. Цей закон також передбачає звільнення від ПДВ гуманітарної допомоги, причому в деяких випадках навіть підакцизними товарами (наприклад, автомобілі).

Схожу пільгу встановлено і в п.п.5.1.21 Закону про ПДВ. Причому починаючи з 01.01.2007 р. його п’ятий абзац сформульовано так: якщо ввозиться гуманітарна допомога у вигляді підакцизних товарів, то звільнення від ПДВ не працює, крім тих товарів, які підпадають під дію міжнародних договорів, згоду на укладення яких надано Верховною Радою України. Зверніть увагу: згадки про відповідний закон (тобто Закон про гуманітарну допомогу) тут вже

немає. Причому згідно з останнім абзацом п.п.5.1.21 Закону про ПДВ, що з’явився з 01.01.2007 р., «якщо інші закони встановлюють правила оподаткування добродійної (у тому числі гуманітарної) допомоги, які відрізняються від правил, установлених цим підпунктом, то діють правила цього підпункту».

На перший погляд виходить, що при отриманні таких товарів відповідно до Закону про гуманітарну допомогу, ПДВ сплатити все одно доведеться. Проте при докладнішому аналізі очевидно, що правила п.п.5.1.21 Закону про ПДВ є пріоритетними тільки в тому випадку, якщо інші правила встановлено в іншому Законі. Проте інші правила оподаткування встановлено в самому Законі про ПДВ (п.п.3.2.5). Говорити ж про те, що п.п.3.2.5 Закону про ПДВ для застосування пільги фактично відсилає до Закону про гуманітарну допомогу (тобто до «іншого закону») і вже він установлює звільнення, теж не зовсім правильно, бо в цьому підпункті зазначається про імпорт майна відповідно до Закону, а не про звільнення від оподаткування цього імпорту відповідно до Закону.

От чому на початку коментаря ми назвали проблему дещо надуманою.

Як би там не було і Мінфін, і ДМСУ, посилаючись у двох листах, які публікуються, на правило конфлікту інтересів, фактично дають добро на

необкладення ввізним ПДВ такої гуманітарної допомоги.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі