Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Поворотна фінансова допомога від нерезидента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Поворотна фінансова допомога від нерезидента

 

Підприємство отримало поворотну безпроцентну фінансову допомогу від нерезидента, яку не було повернено після закінчення кварталу. До яких наслідків це призведе?

(м. Харків)

 

Згідно з

п.п. 1.22.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97 (далі — Закон про податок на прибуток) поворотна фінансова допомога — це сума коштів, передана платнику податку у користування на визначений строк відповідно до договорів, які не передбачають нарахування процентів або надання інших видів компенсації як плати за користування такими коштами.

Слід зауважити, що процедура

отримання позикових коштів від нерезидента регламентується Положенням про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та надання позик в іноземній валюті нерезидентам, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 17.06.2004 р. № 270, відповідно до п. 1.7 якого договір про залучення позикових коштів від нерезидента (у тому числі і поворотної фінансової допомоги) обов’язково має бути зареєстровано в НБУ. Така реєстрація підтверджується видачею реєстраційного свідоцтва. Зазначимо, що резидент-позичальник повинен зареєструвати договір до фактичного отримання такої фіндопомоги. Докладніше про це див. у статті «Позикові кошти від нерезидента: правовий аспект» // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 89.

Порядок

оподаткування поворотної фінансової допомоги встановлено п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток і деталізовано в Узагальнюючому податковому роз’ясненні, затвердженому наказом ДПАУ від 24.01.2003 р. № 26 (далі — Роз’яснення № 26). Залежно від того, чи є платником податку на прибуток особа, яка її надає, податкові наслідки при отриманні та поверненні фіндопомоги будуть різні.

У ситуації, що розглядається, підприємство отримало

поворотну фінансову допомогу від неплатника податку на прибуток, тому на кінець звітного періоду необхідно включити до валових доходів ту частину її суми, яка залишилася неповерненою (п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток та п. 4.2 Роз’яснення № 26). При цьому якщо в майбутньому одержувач повертає нерезиденту суму фіндопомоги, раніше включену до складу валових доходів, він має право збільшити валові витрати на суму зазначеного повернення у звітному періоді, в якому це повернення було здійснено.

Разом з тим слід зазначити, що в

Законі про податок на прибуток порядок визначення валових доходів та валових витрат щодо поворотної фінансової допомоги, отриманої в іноземній валюті, не застережено. Отже, на нашу думку, у разі неповернення позикових коштів на кінець звітного періоду сума валових доходів має визначатися підприємством шляхом перерахунку суми неповерненої позики за курсом НБУ, що діє на останній день такого звітного періоду. При поверненні таких позикових коштів нерезиденту валові витрати визначаються платником податків з урахуванням того ж курсу НБУ, виходячи з якого до цього розраховувалася сума валових доходів (докладніше про це див. у статті «Позикові кошти від нерезидента: податковий та бухгалтерський облік» // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 89).

Нарахування

умовних процентів на неповернену до закінчення кварталу суму поворотної фінансової допомоги, яка включається до складу валових доходів, у цьому випадку не провадиться.

Катерина Білоус, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі