Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Отримання страхового відшкодування за пошкоджений у ДТП автомобіль

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

Отримання страхового відшкодування за пошкоджений у ДТП автомобіль

 

Застрахований автомобіль підприємства пошкоджено в результаті ДТП. Страхова компанія на підставі страхового акта виплатила підприємству страхове відшкодування. Автомобіль відремонтували. Як ці операції відображаються в податковому та бухгалтерському обліку підприємства?

(м. Донецьк)

 

У податковому обліку підприємство на підставі

п.п. 5.4.6 ст. 5 Закону про податок на прибуток може включити до складу валових витрат будь-які витрати щодо страхування свого майна. При цьому розмір страхових витрат (крім витрат на медичне, пенсійне страхування та на обов’язкові види страхування), що претендують на валововитратний статус, обмежено 5 % валових витрат за звітний податковий період, наростаючим підсумком з початку року.

При отриманні від страхової компанії компенсації збитків, пов’язаних з руйнуванням (знищенням, розкраданням тощо) застрахованих

основних фондів (їх частини), підприємству слід керуватися порядком, установленим пп. 8.4.8 і 8.4.9 Закону про податок на прибуток .

Як відомо, автомобільний транспорт належить до основних фондів групи 2 (див.

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток). Отже, згідно з п.п. 8.4.8 цього Закону при його пошкодженні балансова вартість основних фондів групи 2 не змінюється. Отримання ж від страхової організації компенсації збитків, пов’язаних з пошкодженням автомобіля в результаті ДТП, супроводжується зменшенням на цю суму балансової вартості основних фондів групи 2 у тому податковому періоді, на який припадає така компенсація (п.п. 8.4.9 Закону про податок на прибуток).

У

бухгалтерському обліку отримане страхове відшкодування визнається доходом підприємства відповідно до п. 19 П(С)БО 15.

Для відображення суми страхового відшкодування у складі доходів можна скористатися одним з двох варіантів (який з них обрати, підприємство вирішить самостійно):

1) сума страхового відшкодування відображається у складі надзвичайних доходів з використанням субрахунку 751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій». Цей варіант

базовий, і його застосування буквально випливає з Інструкції № 291. Ґрунтується він на тому, що ДТП розглядається як надзвичайна подія. А відповідно до п. 4 П(С)БО 3 надзвичайними вважаються події, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства, і не передбачається, що вони повторюватимуться періодично чи в кожному подальшому звітному періоді;

2) сума страхового відшкодування відображається у складі доходів від операційної діяльності та обліковується на субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності». Цим варіантом доцільно користуватися, якщо виходити з того, що в контексті стихійних лих та техногенних катастроф пошкодження автомобіля в результаті аварії (з можливістю його подальшого відновлення) не належить до надзвичайних подій. Водночас така подія відокремлюється від звичайної діяльності підприємства і її можна розглядати як операційну діяльність.

Тепер щодо витрат на ремонт «постраждалого» в ДТП автомобіля.

Для цілей оподаткування види робіт (поточний або капітальний ремонт, реконструкція, модернізація, технічне переозброєння чи інші види поліпшень основних фондів), що проводяться, не мають значення і з точки зору п. 8.7 Закону про податок на прибуток розглядаються як поліпшення основних фондів. Тому облік витрат на поліпшення транспортного засобу, що потрапив в аварію, здійснюється відповідно до положень п.п. 8.7.1 цього Закону.

Отже, за умови, що автомобіль використовується в господарській діяльності підприємства, витрати на його ремонт (тобто поліпшення) у податковому обліку може бути віднесено або безпосередньо до валових витрат, або на збільшення балансової вартості основних фондів групи 2.

Тільки майте на увазі: зазначеним витратам відкрито дорогу до валових витрат лише в сумі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок звітного періоду (року). Витрати, що перевищують цю суму, збільшать балансову вартість основних фондів групи 2.

Сума ПДВ, сплачена у зв’язку з ремонтом автомобіля, за наявності податкової накладної

включається до податкового кредиту підприємства на підставі п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ.

Приклад.

Підприємство «Марс» у січні 2007 року уклало зі страховою компанією договір добровільного майнового страхування, згідно з яким застраховано автомобіль. За умовами договору сума франшизи складає 1 % страхової суми.

У результаті аварії, що сталася у травні 2007 року, цей транспортний засіб пошкоджено. Страхова компанія на підставі страхового акта в цьому ж місяці виплатила підприємству страхове відшкодування в сумі 10800 грн. (за винятком суми франшизи). Вартість ремонту автомобіля, проведеного станцією техобслуговування, — 12000 грн. (без ПДВ — 10000 грн.; ПДВ 20 % — 2000 грн.).

Згідно з умовами прикладу до моменту відновлення автомобіля після ДТП інші об’єкти основних фондів не ремонтувалися. Станом на 01.01.2007 р. 10 % «ремонтний» ліміт складає 6000 грн.

Сума витрат на ремонт у межах ліміту включається до валових витрат, а сума перевищення в розмірі 4000 грн. (10000 грн. – 6000 грн.) збільшує балансову вартість групи 2 основних фондів.

Ці операції в податковому та бухгалтерському обліку відображаються так:

 


з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВР

1

2

3

4

5

6

7

1

Відображено дохід на підставі страхового акта при настанні страхового випадку

10800

375

751 (719)

2

Отримано страхове відшкодування від страхової компанії

10800

311

375

Зменшено балансову вартість основних фондів групи 2 на 10800 грн. (на суму компенсації) станом на 01.07.2007 р.

3

Перераховано передоплату за ремонт автомобіля

12000

371

311

6000

4

Відображено податковий кредит з ПДВ у складі передоплати за ремонт автомобіля

2000

641/ ПДВ

644

5

Відображено у складі витрат підприємства вартість ремонту автомобіля (підписано акт виконаних робіт)

10000

949

631

Збільшено балансову вартість основних фондів групи 2 на 4000 грн. (на суму, що перевищує 10 % ліміт) станом на 01.07.2007 р.

6

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

2000

644

631

7

Проведено залік заборгованостей

12000

631

371

8

Сформовано фінансовий результат:

— списано дохід, отриманий у результаті настання страхового випадку

10800

751 (719)

794 (791)

— списано витрати на ремонт автомобіля

10000

791

949

 

Наталя

білова, економіст-аналітик
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі