Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Право на валові витрати при страхуванні цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

Право на валові витрати при страхуванні цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів

 

Чи відносяться витрати на страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів до складу валових витрат? Якщо так, то в якому розмірі?

(м. Харків)

 

Страхування цивільно-правової відповідальності власниками транспортних засобів передбачено п

. 9 ст. 7 Закону про страхування і здійснюється відповідно до Закону № 1961.

При розгляді питання про оподаткування витрат на страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів звернемося до

Закону про податок на прибуток. Так, згідно з п.п. 5.4.6 цього Закону до валових витрат включаються будь-які витрати зі страхування цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів, що перебувають у складі основних фондів платника податку.

Як бачимо, особливих складнощів тут немає,

п’ятивідсоткове обмеження на віднесення витрат на страхування до складу валових витрат не працює за умови, що транспортні засоби є основними фондами платника. Про це зазначала і ДПАУ в листі від 02.01.2002 р. № 1/6/15-1416. Збільшення валових витрат відбувається на дату списання коштів з банківського рахунка страхувальника для оплати послуг страховика.

Крім того, договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів може бути укладено і з

орендарем такого засобу. Це пояснюється тим, що згідно з п. 1.6 Закону № 1961 до числа власників транспортних засобів належить юридична або фізична особа, яка експлуатує транспортний засіб, що належить йому і на підставі договору оренди.

У цьому випадку витрати на страхування

не включатимуться до валових витрат орендаря, оскільки транспортний засіб не перебуває у складі основних фондів платника, як того вимагає п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток. На це звертали увагу податківці в листі від 08.12.2005 р. № 12060/6/15-0316.

Виходом з цієї ситуації може бути договір І типу, укладений орендодавцем. Особливістю цього договору є те, що страхується відповідальність за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю, майну третіх осіб, будь-якою особою, яка експлуатує його на законних підставах (

п. 15.1 Закону № 1961). Орендар і буде цією особою. Отже, орендодавець зможе включити до валових витрат суму страховки відповідно до п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток, яка згодом збільшить орендну плату орендаря.

Щодо застосування звичайної ціни страхового тарифу зазначимо таке.

Перший абзац п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток викладено одним реченням, тому розібратися, що мав на увазі законодавець, кажучи про застосування звичайного страхового тарифу відповідного виду страхування, непросто. Разом з тим розпорядженням Держфінпослуг від 30.12.2004 р. № 3259 затверджено Методику визначення звичайної ціни страхового тарифу, відповідно до якої визначаються звичайні ціни страхових тарифів. Ця методика поширюється на розрахунок страхового платежу за договорами страхування цивільно-правової відповідальності. На це, зокрема, указали і податківці в консультації, опублікованій у «Віснику податкової служби України», 2005, № 48. Згідно з цією методикою для розрахунку страхового платежу за договорами страхування цивільно-правової відповідальності застосовується базовий страховий платіж, що дорівнює 291,49 грн. Страховий платіж конкретного підприємства визначається множенням базового платежу на коригуючі коефіцієнти, установлені Законом № 1961 (саме ця величина і буде звичайною ціною страхового тарифу). При цьому максимальний розмір страхового платежу не може перевищувати більше ніж у 3 рази базову ставку чи бути меншим 50 % її суми.

Приклад

. Підприємство уклало договір зі страховою компанією про страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів на 1 людину строком на 1 рік. Авто перебуває у власності підприємства і обліковується у складі основних фондів групи 2. Вартість страховки склала 248,35 грн. Авто використовується в цілях збуту продукції.

Відобразимо цю операцію в обліку підприємства.

 

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВР

Оплачено страховий поліс

371

311

248,35

248,35

Отримано страховий поліс

39

657

248,35

Здійснено залік заборгованостей

657

371

248,35

Списано на витрати частину вартості страхувого полісу (щомісячно: 1/12)

93

39

20,7

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі