Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Витрати, що підлягають амортизації, не включаються до складу валових витрат

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

Витрати, що підлягають амортизації, не включаються до складу валових витрат

 

На початку поточного року підприємство здійснило ремонт декількох об’єктів основних фондів, у зв’язку з цим установлений на початок звітного періоду 10 % ремонтний ліміт було вичерпано. У травні 2007 року підприємство вирішило відремонтувати будівлю, що використовується під офіс, для чого придбало інструмент. У бухгалтерському обліку цей інструмент ураховується як МШП. Чи включається його вартість до складу валових витрат підприємства?

(м. Львів)

 

Ні, не включається

.

Як відомо, податковий облік витрат на ремонт основних фондів ведеться з урахуванням положень

абзаців першого і другого п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток. Згідно з цими положеннями платники податків мають право протягом звітного періоду віднести до валових витрат будь-які витрати, пов’язані з поліпшенням основних фондів, що підлягають амортизації, у сумі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів на початок такого звітного періоду. Витрати, що перевищують зазначену суму, збільшують балансову вартість основних фондів відповідної групи.

При цьому

п.п. 5.3.2 Закону про податок на прибуток чітко встановив обмеження щодо включення витрат, пов’язаних з ремонтом, модернізацією та іншими видами поліпшення основних фондів, до валових витрат, якщо сума таких витрат відноситься на збільшення балансової вартості цих об’єктів основних фондів (у частині витрат, що перевищують 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів на початок звітного року). Інакше кажучи, витрати, що підлягають амортизації, не повинні включатися до складу валових витрат. У противному разі оподатковуваний прибуток буде зменшено двічі: один раз через валові витрати, а другий — через амортизацію.

У ситуації, що розглядається, до початку ремонту будівлі 10 % ремонтний ліміт, установлений на початок звітного періоду (на 01.01.2007 р.),

уже вичерпано. У зв’язку з цим витрати на придбання інструменту на підставі п.п. 5.3.2 Закону про податок на прибуток не потрапляють до складу валових витрат, а збільшують балансову вартість будівлі і підлягають амортизації з наступного кварталу.

Приклад.

Підприємство «Фенікс» придбало інструмент на суму 960 грн. (без ПДВ — 800 грн.; ПДВ 20 % — 160 грн.) для поточного ремонту будівлі офісу, який здійснено у травні 2007 року.

До моменту проведення ремонту 10 % ремонтний ліміт вичерпано, у зв’язку з цим сума витрат збільшує балансову вартість об’єкта основних фондів групи 1.

Припустимо, що в бухгалтерському обліку

ці витрати пов’язані з підтриманням об’єкта в робочому стані, тому належать до адміністративних витрат і відображаються на однойменному рахунку 92.

Такі операції в податковому та бухгалтерському обліку відображаються такими записами:

 


з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВР

1

2

3

4

5

6

7

1

Перераховано постачальнику грошові кошти за інструмент

960

371

311

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості інструменту

160

641/ ПДВ

644

3

Отримано інструмент для ремонту будівлі

800

22

631

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

160

644

631

5

Відображено фактично понесені витрати, пов’язані з ремонтом будівлі, у сумі використаного інструменту

800

92

22

Збільшено балансову вартість будівлі на 800 грн. станом на 01.07.2007 р.

6

Віднесено на фінансовий результат суму сформованих витрат

800

791

92

7

Проведено залік попередньої плати

960

631

371

  

А от якби підприємство придбало інструмент (МШП), первісно не знаючи, використовуватиметься він для ремонту основних фондів чи ні, то суму понесених витрат слід було б включити до валових витрат на підставі

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток і до моменту передачі в експлуатацію перераховувати за п. 5.9. При передачі інструменту в експлуатацію не для цілей ремонту в одному з наступних звітних періодів його вартість потрібно було б виключити з перерахунку за п. 5.9.

Якщо в подальшому інструмент «послужив» ще і для ремонту основних фондів, то немає необхідності проводити будь-яке коригування валових витрат, навіть за відсутності у підприємства 10 % ліміту, адже зазначені МШП було на законних підставах ураховано у складі валових витрат, а

Закон про податок на прибуток не вимагає відстежувати їх подальшу долю (якщо, звичайно, вона не виходить за межі госпдіяльності) і у зв’язку з цим переглядати податково-облікові наслідки.

Наталя Білова, економіст-аналіти

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі