Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Отримання компенсації за ремонт орендованого приміщення: аналізуємо варіанти

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

Отримання компенсації за ремонт орендованого приміщення: аналізуємо варіанти

 

У II кварталі 2007 року проведено ремонт орендованого приміщення на суму 43 тис. грн. (без ПДВ). З орендодавцем обговорюється можливість отримання компенсації ремонту. Як відобразити цю операцію в податковому обліку, якщо:

— компенсацію буде отримано у II кварталі 2007 року;

— компенсацію буде отримано у III кварталі 2007 року?

Балансова вартість усіх груп основних фондів на 01.01.2007 р. — 200 тис. грн. Інші ремонти основних фондів протягом І — II кварталів 2007 року не проводилися.

(м. Сімферополь)

 

Насамперед зауважимо, що в цьому випадку питання щодо

розподілу понадлімітних витрат не актуальне. Нагадаємо, що п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток, який, власне, і встановлює такий розподіл, однаково визначає облік ремонтів як власних, так і орендованих основних фондів. Проте податківці неодноразово стверджували, що ремонти орендованих основних фондів розподіляти не потрібно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 76; «Вісник податкової служби України», 2005, № 10).

Однак розподіл понадлімітних витрат доречний тільки тоді, коли в одному періоді ремонтуються основні фонди

різних груп або різні об’єкти основних фондів групи 1. У цьому ж випадку здійснено ремонт тільки орендованого приміщення. Отже, згідно з п.п. 8.8.1 Закону про податок на прибуток витрати в межах ліміту (20 тис. грн. — 10 % від 200 тис. грн.) відносяться до складу валових витрат, а витрати, що перевищують цю суму (23 тис. грн.), мають сформувати балансову вартість окремого об’єкта групи 1, який називатиметься, наприклад, «Ремонт орендованого приміщення». Згодом такий об’єкт так само, як і будь-який інший об’єкт основних фондів, має амортизуватися за відповідними ставками. Причому, якщо орендодавець амортизує саме приміщення за новими ставками, податківці дозволяють застосовувати нові ставки і орендарю щодо амортизації ремонту цього приміщення («Вісник податкової служби України», 2005, № 10, збірник запитань і відповідей, доведений листом ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017, у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83).

Тепер розглянемо податкові наслідки двох варіантів: перший — компенсацію здійснено у II кварталі, другий — у III кварталі.

Як відомо, балансова вартість збільшується тільки на початок кварталу, наступного за кварталом, в якому понесено витрати на ремонт. Отже, якщо витрати на ремонт понесено у II кварталі, то балансова вартість групи 1 має збільшитися тільки на 01.07.2007 р. Але якщо орендодавець компенсує витрати вже у II кварталі, то балансову вартість формувати нема з чого. У такому разі, на нашу думку, сума отриманої компенсації збільшує валовий дохід, а вартість витрат на ремонт (як у межах ліміту, так і понад нього) збільшить валові витрати. І все це за підсумками півріччя. Балансова вартість об’єкта основних фондів групи 1 не формується.

У декларації з податку на прибуток валові витрати слід розділити: частину в межах ліміту вказати за ряд. 04.10, частину, що перевищує ліміт, — за ряд. 04.1. Збільшення валових доходів слід відобразити в ряд. 01.1.

Щодо ПДВ, то уникнути його навряд чи вдасться. Наприклад, податківці пропонують розглядати компенсацію орендодавцем вартості ремонту як продаж робіт (див.

лист ДПАУ від 09.04.2004 р. № 2752/6/15-1116 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 76), що в цьому випадку (коли ремонт і компенсація відбуваються в одному періоді) цілком прийнятне. А якщо так, то об’єкт оподаткування наявний.

Якщо ж компенсацію буде здійснено у III кварталі, то орендарю необхідно

сформувати об’єкт групи 1 з подальшою амортизацією. Проте така амортизація нараховуватиметься тільки один раз — у III кварталі. Орендаря не повинно збентежувати, що амортизація нараховуватиметься на той об’єкт, який уже, по суті, продано, адже згідно з п.п. 8.6.1 Закону про податок на прибуток норми амортизації застосовуються до балансової вартості на початок періоду. З цим згодна і ДПАУ (див. лист ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017).

Отримання компенсації в цьому випадку слід розглядати як продаж створеного

об’єкта основних фондів, а не як продаж робіт. Отже, до складу валових доходів потрапить додатна різниця між сумою отриманої компенсації (без ПДВ) і балансовою вартістю об’єкта. Якщо ж така різниця буде від’ємна, то результат збільшить валові витрати. Важливий момент: балансову вартість об’єкта слід брати на кінець кварталу. Адже якщо із сумою компенсації порівнювати балансову вартість на початок III кварталу, то амортизація зменшить оподатковуваний прибуток двічі: один раз при нарахуванні амортизації, другий — у складі балансової вартості об’єкта при зменшенні виручки від реалізації. Також, як і в першому варіанті, доведеться нарахувати ПДВ.

Якщо сума компенсації дорівнюватиме сумі понесених на ремонт витрат, то податкові наслідки двох варіантів будуть такі:

 

Періоди

Варіанти

Отримання компенсації в періоді проведення ремонту

Отримання компенсації в періоді, наступному за періодом проведення ремонту

Півріччя

ВВ

43000

20000

амортизація

ВД

43000

Об’єкт оподаткування

0

-20000

III квартал

ВВ

43000

20000

20000

амортизація

287,5 (старі норми)

460 (нові норми)

ВД

43000

20287,5
(43000 - 22712,5)

20460
(43000 - 22540)

Об’єкт оподаткування

0

0

0

 

Отже, порівнюючи два варіанти, можна дійти висновку: кінцевий результат буде однаковий, проте другий варіант більш трудомісткий. Формування балансової вартості основних фондів було б доречним у тому випадку, якщо б ремонт здійснювався в IV кварталі, тоді ремонтний ліміт наступного року був би більшим за рахунок сформованого станом на 1 січня об’єкта.

Безперечною перевагою другого варіанта є формування у II кварталі «чистих» валових витрат. Це означає: якщо у II кварталі об’єкт оподаткування додатний (за рахунок інших операцій), то логічно використовувати другий варіант.

 

Дмитро Костюк, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі