Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. До якої групи основних фондів належать верстат фрезерний і мотоцикл?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

До якої групи основних фондів належать верстат фрезерний і мотоцикл?

 

Підприємство придбало нові верстат фрезерний для обробки металу і мотоцикл. До якої групи основних фондів належать ці об’єкти і чи підлягають амортизації витрати на їх придбання в податковому обліку? Чи можна вартість ПММ, використаних при експлуатації мотоцикла, у повному обсязі включати до валових витрат, чи не діє в цьому випадку 50 % обмеження, установлене для легкових автомобілів?

(м. Львів)

 

Отримати інформацію, до якої з груп основних фондів належать придбані підприємством об’єкти, допоможе

Класифікатор основних фондів ДК 013-97. Керуватися ним для цих цілей пропонує і ДПАУ в листах від 16.04.2004 р. № 2914/6/15-1116 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 43) та від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83).

Так, згідно з

розділом 2 цього Класифікатора верстат фрезерний для обробки металу належить до групи 3 основних фондів (код КОФ 310204). Отже, у податковому обліку він зараховується до групи 3 основних фондів, тим більше, що до будь-якої з інших груп — 1, 2 чи 4 (ураховуючи їх характеристики) такий верстат не потрапляє.

Щодо мотоцикла, то його в податковому обліку також слід віднести

до групи 3 основних фондів. І це незважаючи на те, що в Класифікаторі основних фондів ДК 013-97 мотоцикли включено до групи 2 основних фондів (код КОФ 211000). Річ у тім, що Класифікатор слід застосовувати в частині, що не суперечить Закону про податок на прибуток. У цьому випадку головними є норми Закону про податок на прибуток , що дозволяють відносити до групи 2 тільки автомобільний транспорт. А оскільки мотоцикл згідно зі ст. 1 Закону № 2344 автотранспортним засобом не є, його місце — у групі 3 основних фондів.

За умови, що придбані об’єкти основних фондів використовуватимуться платником податків у господарській діяльності, витрати, понесені у зв’язку з таким придбанням, слід амортизувати на підставі

п.п. 8.1.2 Закону про податок на прибуток. При цьому згідно з п.п. 8.6.1 цього Закону і для верстата фрезерного, і для мотоцикла має застосовуватися норма амортизації в розмірі 6 % у розрахунку на податковий квартал.

Сплачений при купівлі зазначених об’єктів ПДВ підприємство має право включити до податкового кредиту відповідно до

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ.

Щодо витрат на ПММ, використаних при експлуатації мотоцикла, то в цій ситуації брати до уваги

п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток , який обмежує валововитратність пального для легкових автомобілів 50 %, не варто. Як ми вже зазначили, мотоцикл не може вважатися автомобілем. Це випливає зі ст. 1 Закону № 2344, де вказано, що автомобіль є колісним транспортним засобом, який приводиться в рух джерелом енергії, має не менше 4 коліс, призначений для руху безрейковими дорогами та використовується для перевезення людей і (або) вантажів, буксирування транспортних засобів, виконання спеціальних робіт.

Крім того, у

п. 1.10 Правил дорожнього руху зазначається, що мотоцикл — це двоколісний механічний транспортний засіб з боковим причепом або без нього, що має двигун з робочим об’ємом 50 куб. см і більше. До мотоциклів прирівнюються моторолери, мотоколяски, триколісні та інші механічні транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг.

Отже, витрати на ПММ для мотоцикла

в повному обсязі може бути віднесено до валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток, якщо, звичайно, виконується головна умова — транспортний засіб використовується в господарській діяльності платника податків.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі