Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Непогашена дебіторська заборгованість: коли відображаються валові витрати?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

Непогашена дебіторська заборгованість: коли відображаються валові витрати?

 

Підприємство — платник ПДВ згідно з договором купівлі-продажу 19.07.2004 р. відвантажило покупцю — юридичній особі товар, збільшивши при цьому валовий дохід та податкові зобов’язання з ПДВ. Товар у встановлений договором строк (не пізніше 26.07.2004 р.) не оплачено, у зв’язку з цим на адресу покупця 20.10.2004 р. направлено претензію та акт звіряння взаєморозрахунків. Боржник 17.11.2004 р. претензію визнав і акт звіряння підписав, проте товар так і не оплатив. Чи має право підприємство на цих підставах зараз включити суму дебіторської заборгованості до складу своїх валових витрат та зменшити нараховані в момент відвантаження товару податкові зобов’язання з ПДВ, якщо цього не було зроблено раніше?

(м. Харків)

В описаній ситуації підприємство, направивши покупцю претензію та отримавши на неї відповідь, могло ще

в тому звітному періоді, в якому направлено претензію, скористатися правом на збільшення своїх валових витрат, керуючись правилами, установленими п.п. 12.1.1 Закону про податок на прибуток. Пов’язано це з тим, що на той момент дебіторська заборгованість, що виникла, набула статусу сумнівної заборгованості.

Але для того, щоб пізніше не довелося проводити зворотні дії (відновлювати суму валового доходу, як того вимагає

абзац «в» п.п. 12.1.2 Закону про податок на прибуток), продавцю слід було протягом 90 днів після отримання відповіді на претензію звернутися до суду із заявою про стягнення заборгованості з покупця або про порушення справи про його банкрутство.

На жаль, підприємство

наданою йому можливістю своєчасно не скористалося, тому втратило право на збільшення валових витрат за правилами врегулювання сумнівної заборгованості. Виправити це як помилку теж не вдасться.

Проте не все втрачено. Адже існує ще і

п.п. 5.2.8 Закону про податок на прибуток, який дозволяє включити до складу валових витрат суми безнадійної заборгованості в частині, не віднесеній до валових витрат, якщо відповідні заходи щодо стягнення таких боргів не привели до позитивного результату.

Нагадаємо: згідно з

п. 1.25 Закону про податок на прибуток безнадійною вважається, зокрема:

— заборгованість, що виявилася непогашеною внаслідок недостатності майна боржника для погашення заборгованості перед кредитором при банкрутстві чи ліквідації такого боржника;

— заборгованість зі строком позовної давності, що минув.

Як бачимо, заборгованість, що значиться на підприємстві, сьогодні не відповідає зазначеним критеріям і поки не може бути визнана безнадійною. Тому для її списання як

безнадійної підприємству можна порекомендувати звернутися до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство покупця.

Проте, рухаючись таким шляхом, слід мати на увазі, що заява кредитора, серед інших відомостей, повинна містити і доказ того, що сума підтверджених вимог до боржника перевищує

300 мінімальних розмірів заробітної плати. На сьогодні ця сума складає 126000 грн. (з 01.04.2007 р. розмір мінімальної заробітної плати — 420 грн.). Якщо безперечні вимоги кредитора менше цієї суми, має сенс розшукати інших кредиторів з метою подання до суду спільної заяви про банкрутство боржника. Таке право надає п. 9 ст. 7 Закону № 2343.

Другий шлях — дочекатися, поки

закінчиться строк позовної давності. В описаній ситуації він закінчиться 17.11.2007 р., тобто через 3 роки після визнання покупцем претензії та підписання акта звіряння взаєморозрахунків, і саме з цієї миті дебіторська заборгованість набуде статусу безнадійної з можливістю включення її до валових витрат. Пов’язано це з тим, що в результаті визнання боржником свого боргу перебіг позовної давності було перервано, а після переривання її перебіг почався заново (частина 3 ст. 264 ЦКУ).

Але попереджаємо: останнім часом податківці відмовляються визнавати такі дії платника податків як направлення претензії боржнику і навіть звернення з позовом до суду як заходи щодо стягнення заборгованості для цілей

п.п. 5.2.8 Закону про податок на прибуток. Представники ДПАУ вважають ці дії лише заходами щодо врегулювання спору (див. консультації в журналах «Вісник податкової служби України», 2005, № 43, с. 53 та «Вісник податкової служби України», 2007, № 16, с. 30).

З таким висновком погодитися складно, оскільки направлення претензії цілком можна класифікувати як захід щодо стягнення заборгованості. Підтвердження цьому знаходимо в

ст. 7 ГПКУ, згідно з якою підприємства і організації, що отримали претензію, зобов’язані задовольнити обґрунтовані вимоги заявника. Отже, за загальним правилом претензії мають задовольнятися. На це вказує і Головне науково-експертне управління апарату ВРУ в листі від 09.12.2005 р. № 16/3-1693.

До валових витрат сума безнадійної заборгованості потрапить

з урахуванням ПДВ. На це ДПАУ звернула увагу ще в листі від 26.12.2001 р. № 8303/6/15-1116 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2002, № 9). Ця подія знайде відображення в тому звітному періоді, на який припадає закінчення строку позовної давності. При цьому підприємство в декларації з податку на прибуток за 11 місяців 2007 року заповнить рядок 04.13. Рядок 05.3 «Врегулювання сумнівної (безнадійній) заборгованості» декларації в цій ситуації не використовується, оскільки призначений для коригувань згідно зі ст. 12 Закону про податок на прибуток.

Щодо ПДВ, то який би з двох запропонованих варіантів не було вибрано, податкові зобов’язання з ПДВ, відображені в момент відвантаження товару, підприємство

зменшувати не повинне, оскільки з 31.03.2005 р. їх коригування у зв’язку з визнанням боргу покупця безнадійним не передбачено.

Тепер подивимося, як зазначені операції відображаються в бухгалтерському обліку кредитора. При цьому припустимо, що вартість відвантаженого покупцю товару склала 12000 грн. (без ПДВ — 10000 грн.; ПДВ 20 % — 2000 грн.).

 


з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВР

1

Відвантажено товар покупцю

12000

361

702

10000

2

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ у складі вартості відвантаженого товару

2000

702

641/ПДВ

3

Списано з балансу підприємства заборгованість після закінчення строку позовної давності

12000

944*

361

12000

* Якщо підприємство створює резерв сумнівних боргів, то здійснюється кореспонденція:
Дт 381 — Кт 361.

 

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі