Теми статей
Обрати теми

ПДВ. «Старий» від’ємний ПДВ при поверненні з єдиного податку (10 %) на загальну систему оподаткування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ

«Старий» від’ємний ПДВ при поверненні з єдиного податку (10 %) на загальну систему оподаткування

 

 

Підприємство починало свою роботу на загальній системі оподаткування та було зареєстроване платником ПДВ. При переході на єдиний податок (за ставкою 10 %) в останній ПДВ-декларації було відображено від’ємне значення ПДВ, щодо якого відшкодування на поточний рахунок не заявлялося. Пропрацювавши деякий час на єдиному податку, підприємство планує знову повернутися на загальну систему оподаткування. Чи зможе воно, знову ставши платником ПДВ, урахувати таке «старе» від’ємне значення?

(м. Луганськ)

 

На жаль,

урахувати таке «старе» від’ємне значення, задеклароване свого часу в минулій декларації з ПДВ, у разі повернення на загальну систему оподаткування підприємству не вдасться.

Річ у тім, що перехід підприємства із загальної системи оподаткування на єдиний податок (за ставкою 10 %) супроводжується

анулюванням ПДВ-реєстрації (п.п. «в» п. 9.8 Закону про ПДВ). Для цього підприємство подає податковому органу заяву про анулювання реєстрації, а також здає до податкового органу Свідоцтво платника ПДВ та всі його завірені копії. Після цього орган державної податкової служби виключає особу з Реєстру платників ПДВ.

При цьому варто звернути увагу на норми

абзацу десятого п. 9.8 Закону про ПДВ, згідно з якими правило, коли при анулюванні ПДВ-реєстрації особі, яка має за результатами останнього податкового періоду право на отримання бюджетного відшкодування, таке відшкодування надається протягом установлених строків, незалежно від того, залишатиметься така особа зареєстрованою як платник ПДВ на дату отримання такого бюджетного відшкодування чи ні, не поширюється на осіб, зазначених у п.п. «в» п. 9.8 цього Закону. Отже, при переході на єдиний податок за ставкою 10 % підприємство, що задекларувало в останній ПДВ-декларації від’ємне значення, втрачає право на отримання бюджетного відшкодування. До речі, на це зверталася увага і в консультації податківців у газеті «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2007, № 18, с. 8.

У разі

повернення підприємства, що пропрацювало деякий період на єдиному податку, до загальної системи оподаткування та реєстрації вдруге платником ПДВ, підприємство повторно знову пройде всю процедуру ПДВ-реєстрації: з поданням заяви, отриманням Свідоцтва платника ПДВ, присвоєнням нового індивідуального податкового номера та внесенням до Реєстру платників ПДВ. При цьому в першій після такої реєстрації декларації з ПДВ відповідно відображатимуться (з нуля) податкові події (податкові зобов’язання та податковий кредит), що виникли за перший звітний період. А от можливості відображення в ній сум від’ємного значення, задекларованого в часи, коли підприємство в минулому було платником ПДВ, законодавством не передбачено. Та і механізму перенесення таких сум самою формою декларації з ПДВ не встановлено.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі