Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Несвоєчасне виписування податкової накладної

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ

Несвоєчасне виписування податкової накладної

 

З постачальником укладено два договори купівлі-продажу ТМЦ. У січні 2007 року покупець за першим договором перерахував передоплату за ТМЦ, тоді як за другим договором відбулося відвантаження і ТМЦ було отримано підприємством (тобто виникло дві перші події). У лютому 2007 року відбулися заключні операції: отримано ТМЦ за першим договором і перераховано оплату за ТМЦ постачальнику за другим договором. Чи правий постачальник, який при цьому виписував податкові накладні після відвантаження ТМЦ, відповідно першу податкову накладну після відвантаження ТМЦ у січні, другу — після відвантаження ТМЦ у лютому?

(м. Маріуполь)

 

Ні,

дії постачальника в цьому випадку невірні. Адже згідно з п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань продавця. При цьому загальне правило дати виникнення податкових зобов’язань застережено п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ і передбачає, що в разі поставки товарів (робіт, послуг) податкові зобов’язання виникають за правилом першої події, тобто на дату події, яка протягом звітного періоду відбувається першою:

— або

на дату зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податків як оплати товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці;

— або

на дату відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — на дату оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податків.

Таким чином, оскільки за кожним з укладених договорів перша подія відбулася

у січні 2007 року (відповідно за першим договором першою подією була передоплата, а за другим — відвантаження ТМЦ), то на дату кожної з цих перших подій на підтвердження податкових зобов’язань, що виникли, постачальнику слід було виписати податкову накладну у двох примірниках, один з яких надати покупцю. Отже, у січні постачальник мав виписати не одну, а дві податкові накладні: як щодо відвантажених ТМЦ (відповідно до другого договору), так і на дату отримання передоплати від покупця (згідно з першим договором).

Через те, що другу податкову накладну постачальником у січні виписано не було, підприємство-покупець, що бажає включити за передоплатою суму ПДВ до податкового кредиту за підсумками

січня, могло скористатися нормами абзацу другого п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ. Нагадаємо: цим підпунктом передбачено, що в разі відмови з боку постачальника товарів (послуг) надати податкову накладну або при порушенні ним порядку її заповнення одержувач таких товарів (послуг) має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум цього податку до складу податкового кредиту. При цьому до такої заяви покупець, який здійснив передоплату, зможе додати копії розрахункових документів, що підтверджують факт сплати податку в результаті придбання таких ТМЦ, як цього вимагає цей підпункт.

Якщо ж підприємство-покупець при здаванні січневої ПДВ-декларації таким правом не скористалося, а вирішило у лютневій декларації відобразити податковий кредит на підставі податкової накладної, отриманої від постачальника в лютому, то вважаємо за необхідне попередити: податківці при перевірці можуть наполягати на вилученні сум ПДВ з податкового кредиту, посилаючись на недійсність такої податкової накладної, бо дата її виписування (яка, нагадаємо, згідно з

п.п. «б» п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ є обов’язковим реквізитом) не збігається з датою виникнення податкових зобов’язань. Хоча слід зауважити, що в судовій практиці є випадки, коли незначні помилки в податковій накладній (до яких, судячи з усього, слід відносити і цю помилку) визнавалися неістотними і зберігали право на податковий кредит у покупця (постанова ВСУ від 06.12.2005 р. № 21-105сво05
«Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 44; постанова ВГСУ від 09.09.2004 р. № 5/3258-12/433 «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 84; постанова ВГСУ від 03.08.2005 р. № 41/132а).

Ураховуючи це, найкращим способом виходу із ситуації буде звернення покупця до постачальника з вимогою переписати лютневу податкову накладну правильно за першою подією (тобто січнем). У такому разі покупець зможе включити суму ПДВ щодо неї до податкового кредиту в поточній декларації (у тому ж порядку, як і щодо запізнілих податкових накладних).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі