Теми статей
Обрати теми

Оформлення первинної документації. Придбання ТМЦ підзвітною особою має бути оформлено правильно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оформлення первинної документації

Придбання ТМЦ підзвітною особою має бути оформлено правильно

 

При перевірці підприємства податковий інспектор пред’явив претензію до оформлення первинних документів щодо придбання ТМЦ підзвітною особою за готівку. Зокрема, у квитанціях до прибуткових касових ордерів продавця таких ТМЦ у графі «Прійнято від _______» зазначено тільки прізвище підзвітної особи, а не назву підприємства-покупця сукупно з прізвищем та ініціалами його підзвітної (довіреної) особи. Чи правомірні претензії податкового інспектора?

(м. Керч)

 

У цій ситуації претензії податкового інспектора зводяться, по суті, до відсутності чіткого, формального зв’язку первинного документа з тим підприємством, яке використовує його у власному податковому обліку. Звичайно, такої ситуації краще не допускати, адже працівник діє за дорученням підприємства, а отже, правильніше було б, щоб усі документи було оформлено саме на підприємство. Але що робити, якщо операція вже відбулася? Наскільки істотна така неточність, як зазначення в квитанції до прибуткового ордера прізвища працівника, а не назви підприємства?

Згідно із

Законом про бухоблік та Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи можуть бути складені на паперових чи машинних носіях і повинні містити перелік обов’язкових реквізитів, а саме: назву документа (форми), дату та місце складання, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції, одиниці виміру, посади, прізвища та підписи відповідальних осіб. Залежно від характеру операції та технології обробки даних до первинних документів може бути включено додаткові реквізити.

Первинний документ за визначенням

Закону про бухоблік повинен містити відомості про господарську операцію та підтверджувати її здійснення. Отже, головним критерієм його визнання є фактичний зв’язок з операціями платника податків. У свою чергу, цей зв’язок може бути підтверджено іншими документами — договорами, наказами, обліковими документами тощо, серед яких відповідний первинний документ займає своє логічне місце.

Щодо квитанції прибуткового касового ордера, отриманої в межах придбання ТМЦ підзвітним працівником, то її статус первинного документа може бути підтверджено зв’язком з такими документами, як звіт про витрачені суми грошових коштів, підписаний керівником підприємства, видатковий касовий ордер на видачу коштів з каси, накладна на відпуск ТМЦ, оформлена на підприємство, договір купівлі-продажу, акт виконаних робіт. А та обставина, що в квитанції прибуткового касового ордера зазначено лише реквізити підзвітної особи, але не вказано реквізити підприємства-поручителя, навряд чи можна вважати порушенням принципу, за яким усі свої дії підзвітна особа має здійснювати

від імені роботодавця. Відсутність реквізитів роботодавця можна розглядати як неточне заповнення документа, яке, проте, не позбавляє таку квитанцію статусу повноцінного первинного документа.

Наприклад, у фіскальному касовому чеку взагалі не зазначається найменування покупця, проте це не є перешкодою для оприбуткування придбаного товару та відображення валових витрат.

Сергій Кирилов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі