Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо "інвалідний" норматив. Студенти беруть участь у розрахунку «інвалідного» нормативу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розраховуємо «інвалідний» норматив

Студенти беруть участь у розрахунку «інвалідного» нормативу

 

Чи включається студент денної форми навчання, який працює на підприємстві неповний робочий день, до визначення кількості робочих місць для працевлаштування інвалідів, якщо підприємство веде трудову книжку?

(м. Черкаси)

 

Так, входить. Сьогодні студенти денної форми навчання беруть участь у визначенні «інвалідного» нормативу в загальному порядку. На це ми вже звертали увагу в матеріалі, опублікованому в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 11. Питання полягає в тому, чи є студент на цьому місці роботи сумісником або ж це його основне місце роботи.

Річ у тім: якщо студент є сумісником, то він не враховується в середньообліковій кількості штатних працівників (СКШП). Про це зазначено в

п. 2.6.1 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

Сьогодні визначити основне місце роботи студента можливо за наявністю трудової книжки. Якщо вона не ведеться на підприємстві (наприклад, знаходиться в навчальному закладі), то студент є сумісником. Такий висновок випливає з

Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

У запитанні, що розглядається, трудова книжка студента знаходиться на підприємстві, отже, він працевлаштований за основним місцем роботи. При цьому участь у розрахунку СКШП не залежить від тривалості робочого часу. Так, у

п.п. 2.4.3 Інструкції № 286 прямо зазначено, що при розрахунку облікової кількості до неї включаються і працівники, прийняті на неповний робочий день (неповний робочий тиждень).

Про відсутність сумісництва при роботі студента денної форми навчання за трудовим договором зазначали і офіційні органи (

постанова Пленуму Верховного Суду України від 24.12.99 р. № 13, лист Держпідприємництва від 20.12.2002 р. № 2-221/6823, лист Держкомітету з нагляду за дотриманням законодавства про працю від 20.08.2003 р. № 013-1229-22 «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 100, лист Міністерства праці та соціальної політики від 26.10.2005 р. № 09-503).

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі