Теми статей
Обрати теми

Розрахунок декретних. Розрахунок допомоги по вагітності та пологах

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

розрахунок декретних

 

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах

 

На роботу прийнято працівницю, яка, відпрацювавши 17 днів, іде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як правильно розрахувати оплату лікарняного листка?

(м. Сімферополь)

У цій ситуації для визначення суми лікарняних по вагітності та пологах необхідно знати, чи поширюється положення

ст. 112 Закону про держбюджет-2007 на такий випадок. Якщо така працівниця сплачувала страхові внески менше 6 місяців протягом 12 місяців перед настанням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то допомога по вагітності та пологах виплачується їй виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, але не вище розміру мінімальної заробітної плати, установленої на момент настання страхового випадку.

Достатнім підтвердженням факту сплати страхових внесків вважається:

— запис у трудовій книжці — для найманих працівників;

— довідка про реєстрацію та сплату страхових внесків, видана робочим органом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності — для осіб, добровільно застрахованих у Фонді;

— довідка органу державної податкової служби за місцем реєстрації фізичних осіб — підприємців, які сплачують єдиний податок, — для приватних підприємців — єдиноподатників.

На підставі зазначених вище документів бухгалтерія підприємства повинна визначити кількість місяців, протягом яких працівниця сплачувала страхові внески. Причому беруться до уваги дані про сплату страхових внесків за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо працівниця сплачувала страхові внески не менше 6 місяців протягом 12 місяців перед настанням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то допомога по вагітності та пологах виплачується їй виходячи з фактичної заробітної плати.

Розглянемо такий варіант розрахунку декретних.

Працівницю прийнято на роботу 23 квітня 2007 року.

За 17 відпрацьованих робочих днів заробітна плата склала 510 грн. З 21 травня 2007 року по 23 вересня 2007 року працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Згідно з п. 6 Порядку № 1266, якщо застрахована особа працювала і сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менше календарного місяця, то середня зарплата обчислюється за фактично відпрацьований час перед настанням страхового випадку, у нашому прикладі, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Розрахуємо середньоденну зарплату:

510 : 17 = 30 (грн.).

Розрахуємо суму декретних:

30 х 87 = 2610 (грн.).

де 30 грн. — середньоденна зарплата;

87 — кількість робочих днів, що припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо працівниця сплачувала страхові внески менше 6 місяців протягом 12 місяців перед настанням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога по вагітності та пологах виплачується їй виходячи з фактичної заробітної плати, але не вище розміру мінімальної заробітної плати, установленої на момент настання страхового випадку.

У цьому випадку розрахунок декретних необхідно проводити так.

Розрахуємо суму середньоденної мінімальної заробітної плати, що

діяла на момент настання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у розрахунку на кожний місяць відпустки:

— за травень — 420 : 19 = 22,11 (грн.).

— за червень — 420 : 20 = 21 (грн.).

— за липень — 420 : 22 = 19,09 (грн.).

— за серпень — 420 : 22 = 19,09 (грн.).

— за вересень — 420 : 20 = = 21 (грн.).

У цьому випадку сума декретних складе:

22,11 х 8 + 420 + 420 + 420 + 21 х 15 = = 1751,88 (грн.).

Докладніше про порядок обчислення оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах відповідно до

ст. 112 Закону про держбюджет-2007 читайте в статті «Розрахунок оплати лікарняних листків з урахуванням норм ст. 112 Закону про держбюджет»
«Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 28.

 

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі