Теми статей
Обрати теми

Готівкові розрахунки. Продаж основних фондів і РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Готівкові розрахунки

Продаж основних фондів і РРО

 

Чи можна прийняти гроші до каси підприємства за продаж основних фондів, якщо це підприємство працює тільки за безготівковим розрахунком і не має касового апарату?

(м. Харків)

 

У загальному випадку, відповідно до

ст. 3 Закону про РРО, при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єкти господарської діяльності зобов’язані застосовувати зареєстровані та опломбовані в установленому порядку реєстратори розрахункових операцій.

Окремого визначення товару

Закон про РРО не містить. Так, згідно з п.п. 1.6 і 1.1 Закону про податок на прибуток основні фонди відповідають поняттю «товар», а отже, і застосовувати РРО потрібно. Таку позицію зазначало і головне податкове відомство країни в листі від 01.06.2004 р. № 4217/6/23-2119, від 26.07.2006 р. № 14109/7/23-8017, консультації «Вісника податкової служби України», 2006, № 34

Проте існує й інша точка зору. На думку деяких фахівців, якщо реалізація товару не потрапляє до сфери торговельної діяльності, то і застосовувати РРО не потрібно. Аргументом тут є той факт, що сфера дії

Закону про РРО та застосування самих РРО стосується тільки сфер торгівлі, громадського харчування та послуг. Про це також зазначено у преамбулі Закону. А отже, якщо операція не здійснюється в межах такої діяльності, то і норми Закону на таку операцію не поширюються.

Приблизно подібну ідею намагалася викласти і сама ДПАУ в

листі від 18.11.2004 р. № 10413/6/23-2119. Ми ж вважаємо, що цей варіант прийнятний лише для сміливих платників податків. Тим більше, що останні роз’яснення податківців містять абсолютно протилежні висновки.

Від себе ж зауважимо: щоб уникнути конфліктних ситуацій з податковими органами у цьому випадку ми б рекомендували здійснити операцію через касу банку, тоді для одержувача коштів (продавця) вона буде безготівковою.

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі