Теми статей
Обрати теми

Готівкові розрахунки. Перегляд ліміту каси здійснюється за бажанням підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Готівкові розрахунки

Перегляд ліміту каси здійснюється за бажанням підприємства

 

Ліміт каси на підприємстві затверджено, але з часом обсяги реалізації товару зменшилися. Чи необхідно в цьому випадку переглядати ліміт каси? Як часто здійснюється перегляд ліміту каси?

(м. Севастополь)

 

Для відповіді на поставлене запитання звернемося до основного нормативного документа, який визначає порядок ведення касових операцій підприємствами в національній валюті України, —

Положення № 637. Так, згідно з пп. 5.2, 5.4 цього Положення підприємствам надано право самостійно встановлювати ліміт своєї каси на підставі розрахунку відповідного середньоденного показника з урахуванням режиму та специфіки їх роботи.

Переглядати раніше встановлений ліміт

підприємство може з власної ініціативи. Причиною такого перегляду може бути зміна законодавства України або наявність відповідних чинників об’єктивного характеру (зміни в надходженнях/витратах готівки, внутрішнього трудового розпорядку/графіків змінності тощо).

Отже, чинне законодавство

не містить прямих вимог до обов’язкового перегляду ліміту каси при скороченні обсягів надходження готівки. Такі ж висновки наведено і в листі НБУ від 19.05.2006 р. № 11-113/1903-5427 «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 51.

Проте, виходячи з методики розрахунку ліміту каси (

п. 5.4 Положення № 637) деякі фахівці вважають, що ліміт переглянути треба, якщо попередній розрахунковий тримісячний період вийшов за межі останніх 12 місяців. Отже, рекомендуємо обережним платникам податків підтвердити думку НБУ листом з місцевої ДПІ, оскільки саме податківці здійснюють перевірку касової дисципліни.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі