Теми статей
Обрати теми

Щодо ставок страхових внесків із зарплати сумісників

Редакція ПБО
Лист від 12.04.2007 р. № 6235/03-20

Щодо ставок страхових внесків із зарплати сумісників

Лист Пенсійного фонду України від 12.04.2007 р. № 6235/03-20

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо застосування ставок страхових внесків із заробітної плати осіб, які працюють за сумісництвом, і повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон).

<...>

Законом встановлено

єдиний порядок обчислення та сплати страхувальником внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, у тому числі і за осіб, які виконують роботи за сумісництвом.

В рамках діючого законодавства

не передбачено здійснення перерахунку нарахованих та утриманих страхових внесків із заробітної плати (доходу) вищезазначених осіб.

Обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Страхові внески із заробітної плати (доходу) кожної застрахованої особи утримуються у розмірі:

0,5 %

із заробітної плати, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; або:

0,5 %

із заробітної плати, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та 2 % з частини заробітної плати, що перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб.

У 2007 році

відповідно до ст. 62 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня — 525 грн., з 1 квітня — 561 грн., з 1 жовтня — 568 грн.

Наприклад:

заробітна плата працівника за основним місцем роботи — 1000 грн., дохід за роботу у іншого роботодавця за сумісництвом — 500 грн.

Утримання страхових внесків з працівника здійснюється наступним чином:

— за основним місцем роботи: (1000 - 561) х x 2 % + 561 х 0,5 % = 11,58 грн.

— на іншому підприємстві за сумісництвом: 500 х 0,5 % = 2,50 грн.

Заступник голови правління О. Коренєв



коментар редакції

Розрахунок внесків до Пенсійного фонду, що утримуються із заробітної плати

З 1 січня 2007 року внесок до Пенсійного фонду із заробітної плати (доходу) кожної застрахованої особи утримується в такому розмірі:

— 0,5 % із заробітної плати , що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, або

— 0,5 % із частини заробітної плати , що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, і 2 % із частини заробітної плати, що перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Нагадаємо, що з 01.04.2007 р. по 30.09.2007 р. розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи дорівнював 561 грн., а з 01.10.2007 р. по 31.12.2007 р. — 568 грн.

У зв’язку з установленням такої «прогресивної» шкали ставок внеску до Пенсійного фонду для утримання із заробітної плати закономірно виникає запитання: чи необхідно враховувати дохід, отриманий працівником за основним місцем роботи, для визначення суми утримань внеску до Пенсійного фонду за сумісництвом?

У листі, що коментується, ПФУ відповів: ні, не потрібно.

Суму внеску до Пенсійного фонду в частині «утримань» необхідно визначати окремо за основним місцем роботи і окремо — за сумісництвом.

Зауважимо, що аналогічної думки дотримуються і фахівці Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (див. лист від 23.03.2007 р. №02-24-594 нижче) щодо внесків до цього фонду. Причому такий підхід стосується як утримань соціальних внесків, так і їх нарахувань.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі