Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування страхових внесків при роботі за сумісництвом

Редакція ПБО
Лист від 23.03.2007 р. № 02-24-594

Щодо нарахування страхових внесків при роботі за сумісництвом

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.03.2007 р. № 02-24-594

 

Розглянувши лист щодо порядку нарахування та утримання страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) із заробітної плати осіб, які працюють за сумісництвом, повідомляємо.

Порядок справляння страхових внесків до Фонду визначається законами України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240, «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213.

Відповідно до ст. 21 Закону № 2240 та ст. 1 Закону № 2213 базою для нарахування страхових внесків до Фонду є фактичні витрати на оплату праці найманих працівників, які підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

При цьому під час

нарахування страхових внесків до Фонду за основним місцем роботи врахування оплати праці за сумісництвом у іншого роботодавця чинним законодавством не передбачено. Так само при нарахуванні страхових внесків до Фонду при роботі за сумісництвом не враховується заробітна плата працівника за основним місцем роботи.

Директор С. Санченко



коментар редакції

Сплата страхових внесків із заробітної плати сумісників

Як зазначає в листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд), при нарахуванні страхових внесків за основним місцем роботи заробітна плата за сумісництвом не враховується. У свою чергу,

при нарахуванні внесків за сумісництвом заробітна плата за основним місцем роботи також не враховується.

Дійсно, законодавство про соціальне страхування не містить норм щодо нарахування внесків виходячи із сукупного заробітку, отриманого від різних роботодавців. Кожний роботодавець є окремим страхувальником. Із цього випливає, що:

1)

граничний розмір доходів, з яких сплачуються страхові внески, визначається за кожним місцем роботи окремо;

2)

для визначення ставки утримань страхового внеску до Фонду (0,5 % або 1 %) також береться до уваги заробітна плата, отримана в кожного конкретного роботодавця окремо.

Проте слід пам’ятати, що відповідно до п. 21 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266,

для розрахунку виплат сумісникам за період тимчасової непрацездатності та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами заробіток за основним місцем роботи враховується. При цьому сумарна заробітна плата за основним місцем роботи і за сумісництвом для розрахунку цих виплат не повинна перевищувати максимальної величини доходу, з якого сплачуються страхові внески.

Наталія Вороная

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі