Теми статей
Обрати теми

Святкові, неробочі, вихідні дні: аналізуємо їх вплив на відпустку

Редакція ПБО
Стаття

Святкові, неробочі, вихідні дні: аналізуємо їх вплив на відпустку

 

На практиці досить часто на період відпустки припадають святкові та неробочі дні. Крім того, у 2007 році досить велика кількість підприємств скористалися рекомендаціями, установленими розпорядженням КМУ від 12.12.2006 р. № 612-р «Про перенесення робочих днів у 2007 році». Про вплив цих обставин на тривалість відпустки та розрахунок відпускних і йтиметься в цій статті.

 

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Насамперед зауважимо, що чинне законодавство чітко розділяє поняття «святкові та неробочі дні» і «вихідні дні».

Святкові та неробочі дні встановлено

ст. 73 КЗпп.

Визначення вихідного дня наведено у

ст. 67 КЗпп. Так, відповідно до цієї статті при п’ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні — один вихідний день.

Загальним вихідним днем є неділя

. Другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні, якщо його не визначено законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися підряд із загальним вихідним днем.

На підприємствах, в установах, організаціях, зупинка роботи яких неможлива через виробничо-технічні умови або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на навантажувально-розвантажувальних роботах, пов’язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня по черзі кожній групі працівників відповідно до графіка змінності, який затверджується власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

Зверніть увагу: якщо святковий або неробочий день (

ст.  73 КЗпП) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Розібравшись з термінологією, перейдемо безпосередньо до аналізу впливу святкових та неробочих днів, а також вихідних днів на розрахунок відпускних.

Згідно з

п. 7 Порядку № 100 нарахування виплат за час щорічної відпустки здійснюється шляхом розподілу сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за виключенням святкових та неробочих днів, установлених законодавством). Отриманий результат помножується на число календарних днів відпустки.

Отже, на

розрахунок середньої заробітної плати впливає виключно кількість святкових та неробочих днів, що припадають на розрахунковий період. Кількість вихідних днів на розрахунок середньої заробітної плати для розрахунку відпусток не впливає.

Якщо розрахунковий період становить 12 календарних місяців, то в загальному випадку кількість святкових та неробочих днів складає 10 днів.

Зверніть увагу на кількість святкових та неробочих днів, що припадають на розрахунковий період, у випадку, якщо працівник іде у відпустку в червні 2007 року і розрахунковий період складає 12 місяців (червень 2006 — травень 2007).

У цьому випадку кількість святкових та неробочих днів складає не 10 календарних днів, як завжди, а 11. Це пов’язано з тим, що у 2006 році Трійця була 11 червня, а у 2007 році — 27 травня. Тому в розрахунковий період червень 2006 року — травень 2007 року це свято включилося двічі.

Розглянемо тепер, як впливає кількість святкових та неробочих днів, що припадають на період відпустки, на його тривалість.

Згідно зі

ст. 5 Закону про відпустки святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток і відпусток працівникам, які мають дітей, не ураховуються.

По суті, з цього випливає, що фактично працівник перебуватиме у відпустці довше на ту кількість днів, скільки святкових та неробочих днів припадає на період його відпустки. При цьому такі дні не оплачуються.

Вихідні дні, що припадають на період відпустки, на його тривалість ніяк не впливають, у тому числі і ті, які встановлено на підприємстві відповідно до

розпорядження № 612-р. Нагадаємо, що згідно з цим документом порядок перенесення робочих днів у 2007 році для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, такий:

— з вівторка 2 січня — на суботу 20 січня;

— з середи 3 січня — на суботу 27 січня;

— з четверга 4 січня — на суботу 10 лютого;

— з п’ятниці 5 січня — на суботу 24 лютого;

— з п’ятниці 9 березня — на суботу 3 березня;

— з понеділка 30 квітня — на суботу 28 квітня;

— з п’ятниці 29 червня — на суботу 16 червня;

— з понеділка 31 грудня — на суботу 29 грудня.

Вихідні дні можуть впливати лише на фактичний вихід працівника на роботу, а не на тривалість відпустки.

Наведемо умовні числові приклади для ілюстрації викладеного вище.

Приклад 1.

Працівник підприємства йде у відпустку з 4 травня 2007 року на 24 календарні дні. Якого числа працівник має приступити до роботи? І яка кількість календарних днів підлягає оплаті?

Якщо від 4 травня 2007 року відлічити 24 календарні дні, то виходить, що останній день відпустки припадає на 27 травня. Але у зв’язку з тим, що на цей період припадає два святкові дні — 9 травня і 27 травня, відпустка працівника закінчиться на два календарні дні пізніше. Отже, останнім днем відпустки є 29 травня. З 30 травня працівник має приступити до роботи. Зверніть увагу, що 28 травня є вихідним днем у зв’язку з тим, що святковий день (27 травня) припав на вихідний день і на тривалість відпустки не впливає.

Оплаті підлягають 24 календарні дні, незважаючи на те що відпустка фактично продовжуватиметься 26 календарних днів. Це пов’язано з тим, що два святкові дні згідно із

Законом про відпустки не оплачуються.

Приклад 2.

Працівник підприємства йде у відпустку з 3 травня 2007 року на 24 календарні дні. Якого числа працівник має приступити до роботи? І яка кількість календарних днів підлягає оплаті?

У цьому випадку працівник має приступити до роботи 29 травня 2007 року. Пояснимо чому. Період 24 календарні дні з 3 травня закінчується 26 травня. У зв’язку з тим, що на цей період припадає святковий день (9 травня), відпустка працівника закінчиться на один день пізніше. Але у зв’язку з тим, що цей день також є святковим (27 травня), відпустка закінчиться ще на один день пізніше, тобто 28 травня.

Оплаті, як і в попередньому прикладі, підлягають 24 календарні дні.

Приклад 3.

Працівник підприємства йде у відпустку з 22 травня 2007 року на 24 календарні дні. Якого числа працівник має приступити до роботи? Підприємство, на якому працює цей працівник, у своїй роботі керується положеннями розпорядження № 612-р.

У цьому випадку працівник має приступити до роботи 16 червня. Пояснимо. Період відпустки з урахуванням святкового дня (27 травня) триває з 22 травня по 15 червня включно. Відповідно до

розпорядження № 612-р 16 червня 2007 року є робочим днем. Тому працівник має вийти на роботу з 16 червня.

Приклад 4.

Працівник підприємства йде у відпустку з 4 червня 2007 року на 24 календарні дні. Якого числа працівник має приступити до роботи? Підприємство, на якому працює цей працівник, у своїй роботі керується положеннями розпорядження № 612-р.

Працівник має приступити до роботи 2 липня. Відпустка цього працівника триває з 4 червня по 27 червня включно. 28 червня — святковий день, 29 червня — вихідний день згідно з

розпорядженням № 612-р , 30 червня і 1 липня — вихідні дні.

Упевнені, що ця публікація дозволить без труднощів визначити тривалість як вашої відпустки, так і відпустки працівника вашого підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі