Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо в період відпустки захворіла дитина

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо в період відпустки захворіла дитина

 

У працівниці під час перебування в щорічній відпустці (з 14 травня 2007 року по 28 травня 2007 року включно) захворіла дитина 7 років, хвороба тривала до 31 травня 2007 року (включно). Чи переноситься в такому разі щорічна відпустка? Як оплачується лікарняний?

(м. Вінниця)

 

Перенесення щорічної відпустки регулюється

ст. 11 Закону про відпустки. Згідно з п. 1 частини другої ст. 11 Закону про відпустки щорічну відпустку має бути перенесено на інший період або продовжено в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку.

У свою чергу,

п. 1.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455), установлено, що тимчасова непрацездатність працівників посвідчується листком непрацездатності.

Згідно з

п. 3.11 Інструкції № 455 у разі, якщо застрахована особа під час догляду за хворою дитиною перебуває в щорічній (основній чи додатковій) відпустці, листок непрацездатності видається тільки з дня, коли така застрахована особа має приступити до роботи. Отже, у цьому випадку тимчасову непрацездатність працівника, що настала в період відпустки, не буде посвідчено в установленому порядку, оскільки лікарняний листок за цей період не видається. Тому щорічну відпустку не може бути перенесено на інший період або продовжено.

Останнім днем відпустки працівниці буде 28 травня 2007 року. Виходить, що працівниця має приступити до роботи 29 травня 2007 року, але у неї продовжує хворіти дитина.

У зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною віком до 14 років працівниці має бути видано

листок непрацездатності з 29 травня 2007 року по 31 травня 2007 року, який відповідно до п. 1 ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною віком до 14 років провадиться з першого дня за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за період, протягом якого дитина потребувала догляду за висновком лікаря, але не більше ніж за 14 календарних днів (

частина третя ст. 35 Закону № 2240).

Отже, працівниці буде виплачено допомогу по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за 3 робочі дні (29, 30, 31 травня 2007 року).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі