Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Щорічна відпустка в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Щорічна відпустка в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

 

Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 8 серпня 2006 року, вийшла на роботу з 12 березня 2007 року на умовах неповного робочого часу (4 години на день). Чи може бути надано їй щорічну основну відпустку в червні 2007 року?

(м. Житомир)

 

Згідно зі

ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону про відпустки жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за бажанням може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за нею зберігається право на отримання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною.

Статтею 56 КЗпП

установлено, що робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень трудових прав громадян. Основні трудові права працівників визначено в ст. 2 КЗпп. До них належить, зокрема, право на щорічні оплачувані відпустки.

Крім того, на підставі

п. 1 частини першої ст. 9 Закону про відпустки час фактичної роботи (у тому числі на умовах неповного робочого часу) включається до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Отже, той факт, що працівниця з 12 березня 2007 року працює неповний робочий день, дає підставу стверджувати про наявність у неї права на щорічну основну відпустку. Такої ж думки дотримуються фахівці Мінпраці (див.

лист від 23.01.2007 р. № 13/13/116-07 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 22).

Відповідно до

ст. 10 Закону про відпустки право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві. Щорічні відпустки за другий та подальші роки роботи може бути надано працівнику в будь-який час відповідного робочого року. У цьому випадку в червні 2007 року працівниці може бути надано щорічну основну відпустку повної тривалості (не менше ніж 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору).

Слід мати на увазі, що період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до моменту виходу жінки на роботу, тобто з 8 серпня 2006 року по 11 березня 2007 року, не буде включено до стажу роботи, що дає право на відпустку. А час перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами включається до такого стажу (

п. 3 частини першої ст. 9 Закону про відпустки).

Розрахунок суми відпускних проводиться відповідно до

Порядку № 100.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки

(п. 2 Порядку № 100). Оскільки працівниці відпустка надається в червні 2007 року, розрахунковим періодом є червень 2006 року — травень 2007 року.

У зв’язку з тим, що до розрахункового періоду потрапляє час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а також час перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до трьох років до моменту виходу на роботу, слід звернути увагу на таке.

Час відпустки для догляду за дитиною до трьох років, протягом якого жінка не працювала, виключається з розрахункового періоду (

абз. шостий п. 2 Порядку № 100). Сума допомоги по догляду за дитиною не враховується при розрахунку відпускних (п. 4 Порядку № 100).

Щодо допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, то, як неодноразово зазначалося в наших консультаціях, вона включається до складу виплат, що беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми відпускних. Це підтверджується

листом Мінпраці від 22.06.2006 р. № 4201/0/14-06/13 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 94).

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі