Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відпустка за свій рахунок

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відпустка за свій рахунок

 

Чи можна надати працівнику відпустку за свій рахунок за сімейними обставинами з 7 травня 2007 року на 15 календарних днів, якщо йому вже надавалася відпустка без збереження заробітної плати на 14 календарних днів у зв’язку з перебуванням дружини в післяпологовій відпустці в лютому цього року? Як це вплине на розрахунок відпускних, якщо щорічну відпустку буде надано працівнику з 5 по 29 червня 2007 року?

(м. Кіровоград)

 

Надання відпустки без збереження заробітної плати регулюється

ст. 25 та 26 Закону про відпустки. Згідно зі ст. 25 Закону про відпустки певним категоріям працівників, зокрема працівникам, чиї дружини перебувають в післяпологовій відпустці, відпустка за свій рахунок надається в обов’язковому порядку за їх бажанням.

Щодо відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами, то відповідно до

ст. 26 Закону про відпустки вона надається за угодою між працівником та керівником, тобто у цьому випадку одного бажання працівника недостатньо, необхідна згода керівника.

Використання працівником відпустки без збереження заробітної плати на підставі

ст. 25 Закону про відпустки не виключає можливості надання йому відпустки за сімейними обставинами на підставі ст. 26 Закону про відпустки. Зауважимо, що працівник може скористатися правом на відпустку без збереження заробітної плати (у разі наявності такого права) і за декількома підставами, зазначеними у ст. 25 Закону про відпустки.

Тривалість відпустки за свій рахунок за сімейними обставинами встановлюється за домовленістю сторін. При цьому вона не може перевищувати 15 календарних днів на рік. Отже,

працівнику за його заявою з відома керівника може бути надано відпустку без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів.

Звертаємо увагу, що

при визначенні тривалості відпустки без збереження заробітної плати необхідно враховувати святкові та неробочі дні (ст.  73 КЗпП). Це випливає зі ст. 5 Закону про відпустки, згідно з якою святкові та неробочі дні не враховуються тільки при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівників, які мають дітей. Отже, працівнику буде надано відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами з 7 по 21 травня 2007 року включно.

Тепер розглянемо, як вплине на розрахунок відпускних факт надання працівнику відпустки за свій рахунок у розрахунковому періоді.

Сума виплати за час щорічної відпустки визначається шляхом множення середньоденної заробітної плати, розрахованої відповідно до

Порядку № 100, на кількість календарних днів відпустки.

При розрахунку середньої заробітної плати слід мати на увазі, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством чи з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток, виключається з розрахункового періоду

(абзац шостий п. 2 Порядку № 100). Отже, час відпустки за свій рахунок виключається з розрахункового періоду при обчисленні відпускних.

Наведемо приклад розрахунку відпускних, якщо щорічна відпустка надається в червні 2007 року.

Припустимо, нарахована заробітна плата за останні 12 місяців склала 12061 грн.

На розрахунковий період припадає 11 святкових та неробочих днів і 29 календарних днів відпустки без збереження заробітної плати.

Розрахуємо кількість календарних днів, що припадають на розрахунковий період: 365 к. дн. - 11 к. дн. - 29 к. дн. = 325 к. дн.

Середньоденна заробітна плата складе: 12061 грн. : 325 к. дн. = 37,11 грн.

Отже, працівнику буде нараховано суму відпускних у розмірі 890,64 грн. (37,11 грн. х 24 к. дн.).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі