Теми статей
Обрати теми

Подання декларації. Відмова у прийнятті декларації з ПДВ за наявності від’ємного значення

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відмова у прийнятті декларації з ПДВ за наявності від’ємного значення

 

Як правильно реагувати на відмову податкового інспектора у прийнятті декларації з ПДВ у зв’язку з тим, що в ній зафіксовано від’ємне значення об’єкта оподаткування?

(м. Харків)

 

Відмова в прийнятті податкової декларації з ПДВ у зв’язку з тим, що вона містить від’ємне значення об’єкта оподаткування, — досить поширений випадок.

Кожний платник податків розуміє, що дії податківців у цій ситуації є

неправомірними. Як же з цим боротися?

Насамперед потрібно знати свої права при поданні і відповідно обов’язки податкових органів при прийнятті податкової декларації, а також уміти використовувати ці знання.

Звернемося до порядку подання податкової декларації, який регламентовано

ст. 4 Закону № 2181.

Так, відповідно до

п.п. 4.1.2 цього Закону прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Декларація повинна бути прийнята без попередньої перевірки зафіксованих у ній показників. Якщо працівник податкових органів відмовляється прийняти податкову декларацію з якоїсь причини або висуває якісь умови її прийняття, це розцінюється як перевищення ним службових повноважень і тягне за собою дисциплінарну та матеріальну відповідальність.

Саме ці аргументи можна навести податковому інспектору «у віконці», який відмовляється приймати податкову декларацію із від’ємним значенням.

Якщо ж зазначені аргументи не дадуть результату (що найімовірніше і буде), то платник податків може діяти одним з двох способів:

— направити декларацію з ПДВ на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення в загальному порядку в строк, установлений

п.п. 4.1.7 Закону № 2181, тобто не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання декларації. Датою подання декларації в цьому випадку буде дата її вручення підприємству поштового зв’язку;

2)

направити поштою одночасно з декларацією з ПДВ заяву на ім’я керівника податкового органу з повідомленням про вручення та описом вкладення до закінчення граничного строку подання декларації. Така заява згідно з абзацом другим п.п. 4.1.2 Закону № 2181 складається в довільній формі, із зазначенням прізвища службової (посадової) особи, яка відмовилася прийняти декларацію, та/або із зазначенням дати відмови (тобто якщо прізвище податкового інспектора невідоме або він відмовився назвати його, то можна обмежитися тільки датою відмови). І в цьому випадку декларація вважається поданою в момент її вручення підприємству поштового зв’язку, а граничний 10-денний строк, установлений п.п. 4.1.7 Закону № 2181, при цьому не діє.

Наведемо зразок заяви про відмову прийняття декларації з ПДВ.

 

Начальнику ДПІ Іванівського району

Сидоренку П. Н.

Директора ТОВ «Калина»

Вірченка Д. С.

Вих. № 121/7 від 09.10.2007 р.

заява

Доводимо до Вашого відома, що 5 жовтня 2007 року ми подали податкову декларацію з податку на додану вартість за вересень 2007 року. Податковий інспектор Макарчук О. І. відмовився прийняти цю декларацію у зв’язку з наявністю в ній від’ємного значення, тим самим порушивши норми п.п. 4.1.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Просимо прийняти декларацію з податку на додану вартість за вересень 2007 року.

Додаток: оригінал другого примірника декларації.

 

Директор      

Вірченко     Вірченко Д. С.

М. П.

 

Крім того, платник податків має право оскаржити дії представника податкового органу, який відмовився прийняти декларацію,

у суді.

Проте майте на увазі:

навіть у тому випадку, коли податковим органом у прийнятті декларації відмовлено, підприємство зобов’язане своєчасно (протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання декларації) погасити податкове зобов’язання, відображене в такій декларації.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі