Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо розділ І. Послуги нерезиденту з місцем поставки на території України

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Послуги нерезиденту з місцем поставки на території України

 

Як у декларації з ПДВ відобразити операції з надання послуг нерезиденту з місцем поставки на території України? Які особливості має відображення транспортних послуг?

(м. Харків)

 

Якщо місце надання послуг, визначене за

п. 6.5 Закону про ПДВ, знаходиться на митній території України, то згідно з п.п. 3.1.1 цього Закону операція з поставки послуг є об’єктом оподаткування і оподатковується за ставкою 20 %.

Визначати базу оподаткування слід з курсу НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань. Податкові зобов’язання з ПДВ при поставці послуг нерезиденту визначаються за першою подією — або за датою зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку, або за датою оформлення документа, що посвідчує факт виконання послуг платником податку (акта виконаних робіт (послуг)) (

п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ).

Згідно з

п.п. 5.3.2 Порядку заповнення декларації послуги, надані нерезиденту на митній території України, відображаються в рядку 1 декларації з ПДВ. Дані до декларації переносяться із граф 7 і 8 розділу II Реєстру.

Підставою для заповнення зазначених граф у Реєстрі є податкова накладна, виписана в момент виникнення податкових зобов’язань. У рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» і «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» такої податкової накладної має стояти позначка «Х» (

п. 8.1 Порядку № 165). На оригіналі зазначається «Поставки неплатнику ПДВ». При цьому податкова накладна виписується у двох примірниках. Обидва примірники залишаються в підприємства.

Свої особливості оподаткування та відображення в декларації з ПДВ мають і

транспортні послуги. Згідно з п.п. 3.1.3 Закону про ПДВ операції з поставки транспортних послуг з перевезення за межами України є об’єктом обкладення ПДВ. Відповідно до п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ за нульовою ставкою оподатковуються операції з поставки транспортних послуг (автомобільним, залізничним, морським та річковим транспортом) за межами державного кордону України, а саме:

— від пункту за межами державного кордону України до пункту знаходження зовнішнього митного контролю України;

— від пункту знаходження зовнішнього митного контролю України до пункту за межами державного кордону України;

— між пунктами за межами державного кордону України.

Отже,

ставка ПДВ 0 % застосовується тільки до перевезень за межами державного кордону України. А частина міжнародних транспортних перевезень митною територією України (тобто територією України до перетину державного кордону) оподатковується за ставкою 20 % (лист ДПАУ від 29.04.2005 р. № 196/2/15-2312, консультація податківців у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 53).

Ураховуючи це, резиденту, який надає міжнародні транспортні послуги нерезиденту, у цілях ПДВ-обліку слід

розподіляти вартість міжнародного перевезення на:

— вартість перевезення усередині України (яка обкладається ПДВ за ставкою 20 %);

— вартість закордонного перевезення (яка обкладається ПДВ за ставкою 0 %). На це також звертали увагу і податківці в консультації у «Віснику податкової служби України», 2006, № 40, с. 42.

Частину транспортних послуг, що обкладаються ПДВ за ставкою 20 %, слід відображати

в рядку 1 декларації з ПДВ. Дані до декларації переносяться із граф 7 і 8 розділу II Реєстру. Частину транспортних послуг, які надано нерезиденту і обкладаються ПДВ за ставкою 0 %, слід відображати в рядку 2.2 декларації з ПДВ. Дані до декларації переносяться із графи 9 розділу II Реєстру .

Зауважимо, що за послугами, які підлягають обкладенню ПДВ за ставками 20 % і 0 %, виписувати окремі податкові накладні не треба, оскільки

п. 9 Порядку № 165 передбачено заповнення окремих податкових накладних лише для оподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій. Отже, на транспортні послуги слід виписати одну податкову накладну, в якій оподатковувані за ставками 20 % і 0 % суми послуг відобразити в окремих рядках. На оригіналі зазначається «Поставки неплатнику ПДВ». При цьому податкова накладна виписується у двох примірниках. Обидва примірники залишаються в підприємства.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі