Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо розділ І. Податкові зобов’язання з ПДВ при експорті товару

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податкові зобов’язання з ПДВ при експорті товару

 

Підприємство здійснює експорт товару на підставі зовнішньоекономічного контракту з нерезидентом. В який момент виникають податкові зобов’язання з ПДВ за нульовою ставкою? Який курс валюти при цьому використовується?

(м. Маріуполь)

 

Судячи з усього, запитання викликано розподілом вхідного ПДВ, адже воно здійснюється пропорційно часткам оподатковуваних і неоподатковуваних операцій. Відповідно до

п.п. 3.1.3 Закону про ПДВ операції з вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту є об’єктом обкладення ПДВ. Митний режим експорту передбачає вивезення товарів за межі митної території України для вільного обігу без зобов’язання щодо їх повернення на цю територію і без установлення умов їх використання за межами митної території України (ст. 194 МКУ).

Згідно з

п. 6.2 Закону про ПДВ при експорті товарів та супутніх такому експорту послуг застосовується ставка ПДВ у розмірі 0 %. На відміну від здійснення операцій, звільнених від оподаткування, а також таких, що не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 5 і п. 3.2 Закону про ПДВ , застосування платником податків нульової ставки ПДВ при експорті товарів зберігає право на податковий кредит (за винятком бартерних операцій).

Оскільки об’єктом обкладення ПДВ є операції з вивезення товарів у митному режимі експорту, застосування нульової ставки ПДВ можливо тільки в тому разі, коли експорт товарів підтверджено оформленою відповідним чином

вантажною митною декларацією. У противному разі вони не вважатимуться експортованими за межі митної території України.

Отже, платник податків може нарахувати зобов’язання з ПДВ виходячи з нульової ставки тільки

на дату оформлення вантажної митної декларації з відміткою митного органу про вивезення товару.

Звертаємо увагу: правило першої події в цій ситуації «не працює». Це випливає з

п.п. 7.3.8 Закону про ПДВ, відповідно до якого попередня оплата, що надходить від нерезидента в рахунок оплати товарів, не змінює податкових зобов’язань платника податків.

При визначенні бази оподаткування слід керуватися

п. 4.1 Закону про ПДВ: «База оподаткування операцій з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком ПДВ і збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв’язку, який включається до ціни товарів (послуг))».

При визначенні бази оподаткування необхідно виходити з

курсу НБУ, що діяв на дату виникнення зобов’язань з ПДВ, тобто на дату оформлення ВМД з відміткою митного органу про вивезення товару.

І ще один момент. Здійснюючи продаж товару нерезиденту, продавець зобов’язаний відповідно до

п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ виписати податкову накладну у двох примірниках, при цьому кожний з них він залишає у себе (п. 8 Порядку №165). Виписані податкові накладні заносяться до Реєстру отриманих та виданих податкових накладних.

Щодо відображення операцій з експорту товарів у декларації з ПДВ, то для них призначено рядок 2.1 «експортні операції». У колонці А цього рядка ставиться сума, що відповідає договірній вартості партії товару, відправленої на експорт, у колонці Б — «0».

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі