Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо розділ І. Розподіляємо «вхідний» ПДВ за п.п. 7.4.3 виходячи з рядків декларації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розподіляємо «вхідний» ПДВ за п.п. 7.4.3 виходячи з рядків декларації

 

Підприємство придбало ОФ, які використовуватимуться як в операціях, що обкладаються ПДВ, так і в операціях, що ПДВ не обкладаються, вартість яких містить суму ПДВ. Як у цьому випадку з урахуванням вимог

п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ здійснити розподіл податкового кредиту з ПДВ ? Чи можна вивести формулу для такого розподілу виходячи з рядків ПДВ-декларації ?

(м. Вінниця)

 

Нагадаємо, згідно з

п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ у разі якщо виготовлені та/або придбані товари (роботи, послуги) частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, до суми податкового кредиту включається та частина сплаченого (нарахованого) податку при їх виготовленні або придбанні, яка відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду.

Як бачимо, для визначення частини «вхідного» ПДВ, що підлягає віднесенню до податкового кредиту, важлива

частка оподатковуваних операцій звітного періоду. Щоправда, як її розрахувати, Закон про ПДВ не уточнює. Разом з тим податківці в консультації у журналі  «Вісник податкової служби України», 2006, № 36, с. 43 пропонували при розрахунку цього показника враховувати не всі оподатковувані операції, а тільки операції з поставки (а отже, імпортні операції, послуги нерезидента тощо в розрахунку частки не беруть участі). Пізніше про це саме зазначалося і в п. 1 листа ДПАУ від 08.08.2007 р. № 3955/Т/16-1515-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 70, в якому роз’яснювалося, що:

— розподіл «вхідного» ПДВ здійснюється відповідно до

коефіцієнта, який визначається як співвідношення обсягів операцій, оподатковуваних за ставками 20 % і 0 % у загальному обсязі поставки товарів (послуг) у поточному звітному періоді; при цьому при визначенні обсягів поставки за звітний період ураховується значення терміна «поставка товарів (послуг)» згідно з п. 1.4 Закону про ПДВ;

у розрахунку коефіцієнта розподілу (частки) обсяги імпорту не беруть участі, тобто обсяги імпортних операцій не включаються ні до обсягів операцій, оподатковуваних за ставкою 20 % (чисельник дробу), ні до загальних обсягів поставки (знаменник дробу) (також, на наш погляд, хоча прямо про це в листі й не зазначається, у розрахунку коефіцієнта не слід ураховувати і послуги, отримані від нерезидента);

— при розрахунку коефіцієнта розподілу (частки)

усі складові частини розрахунку: і обсяг оподатковуваних операцій, і загальний обсяг операцій звітного періоду (і чисельник, і знаменник дробу) беруться без ПДВ.

З урахуванням викладеного вище, мовою рядків ПДВ-декларації визначення частки оподатковуваних операцій (коефіцієнта розподілу) можна зобразити так:

Частка оподатковуваних операцій (коефіцієнт розподілу)

=

ряд. 1 + ряд. 2.1* + ряд. 2.2 + ряд. 8.3 + ряд. 8.4
(вибірково)

(колонка А)

ряд. 5 + ряд. 8.3 + ряд. 8.4
(вибірково)

(колонка А)

* Оскільки спеціальної норми щодо визначення бази оподаткування при експорті товарів у Законі про ПДВ немає, вважаємо, що при її визначенні потрібно керуватися загальними нормами, викладеними в п. 4.1 цього Закону, і визначати обсяги експортних поставок (рядок 2.1 ПДВ-декларації) виходячи з курсу НБУ, що діяв на дату подання і оформлення експортної ВМД.

Відповідно, помноживши суму «вхідного» ПДВ на розраховану таким чином частку оподатковуваних операцій (коефіцієнт розподілу), можна визначити ту частину «вхідного» ПДВ, яка за підсумками звітного періоду включається до податкового кредиту. Також зауважимо, що про розподіл «вхідного» ПДВ ішлося в статті «Розподіляємо «вхідний» ПДВ за п.п. 7.4.2 і п.п. 7.4.3: коли який підпункт застосовувати?» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 29.

І ще одне уточнення: при розрахунку коефіцієнта розподілу як обсяг оподатковуваних операцій

(чисельник дробу) не можна взяти показник рядка 5.1 декларації з ПДВ. Адже інакше застосування показника цього рядка призведе до абсурду: вийде, що підприємство, яке здійснює, зокрема, пільговані (звільнені від оподаткування) операції, зможе в результаті розподілу частину «вхідного» ПДВ за такими операціями віднести до податкового кредиту (а це вже, у свою чергу, прямо суперечитиме нормам п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ). Тому оподатковуваними операціями в цьому випадку слід вважати операції, оподатковувані за ставками 20 % і 0 %, а це рядки 1, 2, і (вибірково) рядок 8 ПДВ-декларації (у частині, що коригує обсяги поставки).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі