Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо розділ ІІ. ПК щодо товарів, використаних для надання неоподатковуваних послуг

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПК щодо товарів, використаних для надання неоподатковуваних послуг

 

Як в декларації з ПДВ відобразити придбання товарів, що забезпечують поставку послуг за межами території України? Як бути, якщо за купленими товарами відобразили податковий кредит, а в подальшому такі товари було повністю використано для надання послуг, що надаються підприємством за кордоном?

(м. Маріуполь)

 

Якщо місце надання послуг, визначене за

п. 6.5 Закону про ПДВ, знаходиться за межами митної території України, то згідно з п.п. 3.1.1 цього Закону операція з поставки послуг не є об’єктом обкладення ПДВ.

Якщо, придбаваючи товари, платник податку наперед знає, що вони використовуватимуться в операціях, які не є об’єктом оподаткування або які звільняються від оподаткування, то

сума ПДВ, сплачена у зв’язку з таким придбанням , не повинна включатися до складу податкового кредиту (абзац перший п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ). Відповідно до п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток сума такого ПДВ включається до складу валових витрат підприємства.

При цьому в декларації з ПДВ обсяги товарів, куплених з податком на додану вартість для забезпечення поставки послуг за межами митної території України, слід відображати

в рядку 14 (колонка А). З таким порядком відображення згодні і податківці (див. лист ДПАУ від 28.09.2006 р. № 18049/7/16-1517-8, а також консультацію у «Віснику податкової служби України», 2007, № 42, с. 33). Дані до декларації переносяться з графи 13 розділу І Реєстру.

Якщо платник податків заздалегідь не визначився з подальшим порядком використання товару (в оподатковуваних або неоподатковуваних операціях) і відобразив при купівлі товару згідно з

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ податковий кредит на всю суму вхідного ПДВ, порушень закону немає.

Згодом

за фактом використання товару в неоподатковуваній діяльності, зокрема, для забезпечення поставки послуг за межами України, підприємство має нарахувати податкові зобов’язання. Адже згідно з абзацом п’ятим п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ, якщо в подальшому товари (послуги) починають використовуватися в операціях, які не є об’єктом оподаткування, відповідно до ст. 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі ст. 5 цього Закону, або основні фонди переводяться до складу невиробничих фондів, то з метою оподаткування такі товари (послуги) вважаються проданими за їх звичайною ціною в податковому періоді, на який припадає початок такого використання або переведення, але не нижче ціни їх придбання (виготовлення, будівництва, спорудження).

При цьому підприємством виписується податкова накладна. В оригіналі такої податкової накладної ставиться позначка: «Поставка для операцій, звільнених від обкладення податком на додану вартість», а в її номерних реквізитах продубльовано власні номери (див.

п. 8.3 Порядку заповнення податкової накладної). Дані такої податкової накладної відображаються в графах 7 і 8 розділу II Реєстру.

Із зазначених граф Реєстру суми переносяться відповідно до колонок А і Б

рядка 1 декларації з ПДВ.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі