Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо розділ ІІ. Заповнення рядка 12.1 декларації при імпорті товарів (якщо фактурна вартість виявилася нижчою за митну)

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнення рядка 12.1 декларації при імпорті товарів (якщо фактурна вартість виявилася нижчою за митну)

 

При імпорті товару фактурна вартість виявилася нижчою за митну. Ввізний ПДВ сплачено виходячи з митної вартості. Як при цьому заповнити графу А рядка 12.1 декларації з ПДВ, яку вартість у ній зазначати: фактурну чи митну?

(м. Рівне)

 

Нагадаємо,

Закон № 398, що набув чинності з 01.01.2007 р. та вніс зміни до п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ, породив питання про формування податкового кредиту в імпортерів (зокрема, у тих випадках, коли фактурна вартість товарів, що імпортуються, виявлялася нижчою за їх митну вартість). Адже після внесених змін цей підпункт передбачав, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище рівня звичайних цін, у разі якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (послуги). Водночас з іншого боку, щодо імпортних товарів також працював і п. 4.3 Закону про ПДВ, який установлює, що базою оподаткування при імпорті є договірна (контрактна) вартість товарів, що імпортуються, але не менше митної вартості, зазначеної у ввізній ВМД*. Виходило, що сплатити «ввізний» ПДВ слід було виходячи з митної вартості, а от яку суму при цьому відносити до податкового кредиту, було незрозумілим.

* Нагадаємо, наказом ДМСУ від 31.01.2007 р. № 74 затверджено Методичні рекомендації із застосування окремих положень Митного кодексу України, що стосуються питань визначення митної вартості товарів, які імпортуються на митну територію України (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 82).

Приємно, що в ситуації, яка склалася, ДПАУ зайняла зважену та справедливу позицію, дозволивши включати

до податкового кредиту всю суму ввізного ПДВ, сплаченого при імпорті, тобто розрахованого виходячи з митної вартості і зазначеного у ВМД. Причому таку позицію податківці висловлювали неодноразово (листи ДПАУ від 06.04.2007 р. № 7049/7/16-1517-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 33, від 04.05.2007 р. № 8991/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 45 та від 23.05.2007 р. № 216/4/16-1510). До речі, на підтримку такої ж думки («за» віднесення до податкового кредиту при імпорті ПДВ, сплаченого при розмитненні, у розмірі, зазначеному у ВМД) висловився і Держпідприємництва (лист від 08.06.2007 р. № 4164).

Проте в листах податківці залишили без уваги порядок заповнення в цьому випадку «імпортного» рядка 12.1 декларації з ПДВ (і зокрема, її колонки А). Тому висловимо свою думку з цього приводу. На наш погляд, незважаючи на загальну назву колонки А «Обсяги

придбання (без ПДВ)», у колонці А рядка 12.1 декларації з ПДВ платник податків показує ту вартість, виходячи з якої було сформовано податковий кредит, тобто митну вартість. Адже саме виходячи з митної вартості платником податків було сплачено суму ПДВ, за якою виникло право на податковий кредит. До речі, так само — із зазначенням митної вартості у графі 7 (звичайно, припускаючи, що товари, які імпортуються, буде використано в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності) платник податків заповнює і Розділ І Реєстру отриманих і виданих податкових накладних.

Відповідно у

колонці Б рядка 12.1 декларації зазначається сума сплаченого при імпорті ПДВ, який відображається у ВМД і включається до податкового кредиту. Саме такий варіант заповнення рядка 12.1 декларації нам видається найдоречнішим, особливо враховуючи, що податківці вимагають, щоб при заповненні декларації арифметично виконувалося співвідношення показників, відображених у колонках А і Б.

Залишається, мабуть, додати: якщо хтось виявить бажання звіряти показники рядка 12.1 декларації з ПДВ з показниками рядка 04.1 декларації з податку на прибуток, то для цього випадку таке звіряння не має сенсу, адже валові витрати визначаються виходячи з балансової вартості валюти, яка може відрізнятися і від фактурної вартості товару, і від бази нарахування ПДВ.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі