Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо розділ ІІ. Відображення податкової накладної, отриманої із запізненням

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відображення податкової накладної, отриманої із запізненням

 

Підприємство у вересні 2007 року придбало в постачальника товар, який у цьому ж місяці було оплачено. Проте податкову накладну підприємство отримало лише в листопаді 2007 року. Як відображається податковий кредит за такою податковою накладною в декларації з ПДВ?

(м. Ужгород)

 

Нагадаємо, що згідно з умовами

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ податкова накладна видається платником податку, який поставляє товари (послуги), на вимогу їх одержувача і є підставою для нарахування податкового кредиту.

Згідно з

п.п. 7.5.1 цього Закону дата виникнення права платника податків на податковий кредит визначається за датою настання першої з подій:

— або списання коштів з банківського рахунка в оплату товарів (робіт, послуг);

— або отримання податкової накладної, що посвідчує факт придбання таких товарів (робіт, послуг).

Відображення у складі податкового кредиту будь-яких витрат зі сплати ПДВ, не підтверджених податковими накладними,

не дозволяється (див. п.п. 7.4.5 Закону про ПДВ).

Отже, суми ПДВ, зазначені в податкових накладних, що спізнилися, включаються до складу податкового кредиту в тому податковому періоді, в якому ці накладні отримано. У цьому ж періоді (з відповідною датою отримання) податкові накладні має бути відображено і в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних.

Як же правильно відобразити такі суми в декларації з ПДВ, в якому рядку?

Деякий час тому щодо податкових накладних, які спізнилися, ДПАУ в

листі від 11.08.2004 р. № 15316/7/15-2417 пропонувала користуватися рядком 16 декларації з ПДВ. Проте згодом її думка змінилася і вона запропонувала інший варіант. Так, згідно із вказівками податківців, викладеними в листі від 10.08.2006 р. № 8799/6/16-1515-10, податковий кредит за податковими накладними, отриманими із запізненням, слід показувати в рядку 10.1 декларації з ПДВ за поточний звітний період. При цьому додаток 1 до декларації з ПДВ «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» не заповнюється, оскільки коригування раніше відображеної суми податкового кредиту в цьому випадку не проводиться.

До речі, у ситуації, що розглядається, зовсім не важливий «вік» отриманої із запізненням податкової накладної. У своїх листах та консультаціях працівники податкової служби досить часто вказують на те, що податковим накладним, раніше не включеним до податкового кредиту, має бути не більше 3 років. З нашої точки зору, ця позиція неправильна і не відповідає нормам податкового законодавства. Докладніше з цим питанням можна ознайомитися в статті «

Строки давності за податковими накладними» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 73).

І ще кілька слів про ситуацію, коли справа стосується податкових накладних, які

своєчасно отримані (і цей факт зафіксовано), але «загубилися» в попередніх податкових періодах і знайдені набагато пізніше. У такому разі рядком 10.1 поточної декларації скористатися не можна. Вихід один — уточнюючий розрахунок або коригувальний рядок 16 поточної декларації. З таким порядком ознайомила платників податків ДПАУ в листі від 19.12.2005 р. № 25233/7/16-1517-26 (див. «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2006, № 3).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі