Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо розділ ІІ. ПДВ при придбанні легкового авто

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ при придбанні легкового авто

 

Як придбання легкового авто відобразиться в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних, а також у декларації з ПДВ?

(м. Луганськ)

 

Порядок відображення в податковому обліку операцій, пов’язаних з придбанням легкового авто, наведено в

другому абзаці п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ. Так, згідно з нормами цього підпункту не включається до складу податкового кредиту і відноситься до складу валових витрат сума податку, сплачена платником податків при придбанні легкового автомобіля (крім таксомоторів), який включається до складу основних фондів.

Разом з тим

п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток забороняє відносити до складу валових витрат суму ПДВ, уключеного до ціни товарів. Виняток зроблено для платників податків, які одночасно здійснюють операції з продажу товарів (робіт, послуг), що обкладаються податком на додану вартість і звільнені від оподаткування, або не є об’єктом обкладення таким податком.

Колізією норм законодавства скористалася ДПАУ, яка у своїх роз’ясненнях стверджує, що сума ПДВ, сплачена при придбанні легкового автомобіля (крім таксомоторів), який буде включено до складу основних фондів, не включається до складу податкового кредиту, до складу валових витрат і не збільшує балансову вартість групи 2 ОФ, а погашається платником податку за рахунок інших джерел (

листи ДПАУ від 30.01.2007 р. № 42/2/15-0210, від 01.12.2006 р. № 22466/7/31-0017, від 27.07.2005 р. № 14787/7/15-1117// «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 65).

Проте з листа

Комітету Верховної Ради України з питань фінансів та банківської діяльності від 02.03.2007 р. № 06-10/10-199 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 30, випливає, що до законодавчого врегулювання питання платник податків має право збільшити валові витрати на величину ПДВ, сплаченого при придбанні авто.

Про те, що платників податків у цьому питанні підтримують і служителі Феміди, свідчить

постанова Господарського суду м. Києва від 19.10.2006 р. № 32/509-А // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 4.

Отже, сміливі платники податків, скориставшись правилом конфлікту інтересів (

п. 4.4.1 Закону № 2181), збільшать валові витрати на суму ПДВ, а обережні — погасять цю суму за рахунок інших джерел.

Придбаваючи автомобіль, підприємство одержує від продавця податкову накладну, в якій відображено нараховані податкові зобов’язання з ПДВ. Звідси виникає закономірне запитання: як операція з придбання авто відобразиться в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних, а також у декларації з ПДВ.

Зазначимо, що роз’яснень податкових органів з цього питання немає. На наш погляд, найприйнятнішим для відображення цієї операції в декларації з ПДВ є рядок

10.1 розділу II. У ньому зазначаються обсяги придбання товарів разом з ПДВ на митній території України з метою їх використання в межах господарської діяльності платника податку. Передбачається, що в подальшому такі товари братимуть участь в оподатковуваних операціях. У колонці А рядка 10.1 відображається сума коштів, сплачених за легкове авто без ПДВ.

Щодо інших рядків розділу II декларації з ПДВ, то вони не підходять для відображення обсягів щодо придбання легкового авто, оскільки мають інше призначення.

У рядку

11 зазначаються обсяги придбань без ПДВ, а в нашому випадку підприємство сплатило нарахований продавцем ПДВ.

У рядках

12 і 13 знаходять своє відображення обсяги імпортованих товарів та отриманих на території України від нерезидентів послуг.

Рядки

14 і 15 декларації з ПДВ призначені для відображення операцій з придбання товарів, які не підлягають використанню в господарській діяльності платника податку, або товарів, які застосовуватимуться при поставці послуг за межами митної території України.

Як бачимо, придбання легкового авто для господарських потреб підприємства ніяк не вписується до змісту цих рядків.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі