Теми статей
Обрати теми

Послуги, отримані від нерезидента. Якщо транспортні послуги надає нерезидент

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо транспортні послуги надає нерезидент

 

В якому рядку декларації з ПДВ слід показувати надання нерезидентом транспортних послуг як за межами України, так і на її території?

(м. Харків)

 

Відповідно до норми

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування є операції платників податків з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

У ситуації, коли міжнародні перевезення для платника податків здійснює нерезидент (зокрема, який не має представництва в Україні), для визначення місця поставки працює загальне правило

п.п. «а» п. 6.5 Закону про ПДВ. Це означає, що місце поставки нерезидентських послуг з перевезення — митна територія України, а замовник таких послуг — резидент є податковим агентом нерезидента.

Нарахування податкових зобов’язань здійснюється за першою з подій — оплатою чи підписанням акта (

п.п. 7.3.6 Закону про ПДВ). При цьому слід урахувати, що згідно з п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ операції з поставки транспортних послуг залізничним, автомобільним, морським та річковим транспортом з перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу за межами державного кордону України обкладаються ПДВ за нульовою ставкою.

На нашу думку, підприємству, що виступає в ролі податкового агента, з урахуванням установлених

п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ ставок оподаткування необхідно виходячи з вартості перевезення, здійсненого нерезидентом:

— за межами України — відобразити податкові зобов’язання з ПДВ за ставкою 0 %;

— територією України — нарахувати ПДВ у загальному порядку за ставкою 20 %.

На підтвердження таких податкових зобов’язань, що виникли, резидент-замовник самому собі виписує податкову накладну, керуючись при цьому

п. 8.3 і абзацом другим п. 9 Порядку № 165. Дані такої податкової накладної відображаються у графах 6, 7, 8 і 9 розділу II Реєстру. Із зазначених граф Реєстру суми переносяться відповідно до колонок А і Б рядка 7 декларації з ПДВ, а саме в колонці А відображається сума граф 7 і 9 розділу II Реєстру, а в колонці Б — сума графи 8 розділу II Реєстру. Зверніть увагу: хоча в декларації з ПДВ і є спеціальний рядок для операцій, оподатковуваних за ставкою 0 % (рядок 2.2 «інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою»), але при отриманні послуг від нерезидента він не заповнюється. Рядок 2.2 декларації з ПДВ заповнюється тільки в операціях, пов’язаних з поставкою.

А от на думку ДПАУ порядок відображення транспортних послуг, отриманих від нерезидента, має бути таким:

— за межами України — податкові

зобов’язання з ПДВ нараховувати не потрібно. Адже в листі ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 «Порядок застосування норм Закону про ПДВ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83, запитання 3) зазначено: «...поставка послуг з міжнародного перевезення обкладається ПДВ за нульовою ставкою тільки у резидента — платника ПДВ при безпосередньому наданні ним зазначених послуг за межами митної території України». Звідси випливає, що послуги, які надаються за межами митної території України резиденту — платнику ПДВ нерезидентом, не є об’єктом обкладення ПДВ*;

* Такої точки зору ДПАУ дотримується і   послуг з проживання в готелі на території іноземної держави (див. п. 12 листа ДПАУ від 30.12.2005 р. № 26268/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 21).

— територією України — нарахувати ПДВ у загальному порядку, за ставкою 20 %.

У цьому випадку

до рядка 7 декларації з ПДВ потрапляє тільки вартість перевезення, що здійснюється нерезидентом територією України і оподатковується за ставкою 20 %. На підтвердження таких податкових зобов’язань, що виникли, резидент-замовник самому собі виписує податкову накладну, керуючись при цьому п. 8.3 Порядку № 165. Дані такої податкової накладної відображаються в графах 6, 7 і 8 розділу II Реєстру. Із зазначених граф Реєстру суми переносяться відповідно до колонок А і Б рядка 7 декларації з ПДВ, а саме в колонці А відображається сума графи 7 розділу II Реєстру, а в колонці Б — сума графи 8 розділу II Реєстру.

Якщо послуги, отримані від нерезидента, пов’язані з господарською

діяльністю підприємства, то підприємство в декларації за наступний податковий період має право відобразити податковий кредит (п.п. 7.4.1, 7.5.2 Закону про ПДВ). Підставою для відображення податкового кредиту з ПДВ є другий примірник «самовиписаної» податкової накладної (див. лист ДПАУ від 03.03.2006 р. № 3991/7/16-1117 та «Вісник податкової служби України», 2005, № 38, с. 38) і зроблений на її підставі запис у розділі І Реєстру отриманих та виданих податкових накладних: у графі 4 — країна нерезидента та його назва, у графі 5 — «Х», у графі 6 — загальна сума (включаючи ПДВ), у графі 7 — вартість без ПДВ, у графі 8 — сума ПДВ. На підставі цього запису, зробленого в Реєстрі, заповнюється рядок 12.4 декларації з ПДВ (колонка А — графа 7 розділу І Реєстру, колонка Б — графа 8 розділу І Реєстру).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі