Теми статей
Обрати теми

Послуги, отримані від нерезидента.Передоплачені послуги від нерезидента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Передоплачені послуги від нерезидента

 

Як в декларації з ПДВ відобразити отримання попередньо оплачених послуг від нерезидента, місце поставки яких — територія України?

(м. Одеса)

 

У ситуації, коли послуги надає нерезидент (зокрема, який не має представництва в Україні), то підприємство-резидент, замовник таких послуг, є

податковим агентом такого нерезидента.

Підприємство, маючи статус податкового агента, має нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ щодо послуги. Згідно з

п.п. 7.3.6 Закону про ПДВ датою виникнення податкових зобов’язань при імпортуванні послуг є: або дата списання грошових коштів з розрахункового рахунка платника податків в оплату таких послуг, або дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання послуг нерезидентом.

Для

послуг, які надаються нерезидентами з місцем їх поставки на території України, база обкладення ПДВ (договірна (контрактна) вартість без урахування ПДВ) перераховується за валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, що передує дню, в якому було складено акт, який засвідчує факт отримання послуг (абзац другий п. 4.3 Закону про ПДВ).

У разі коли першою подією є передоплата, слід спочатку нарахувати ПДВ за курсом НБУ на день передоплати, а після отримання акта, що засвідчує факт отримання послуг, — провести перерахунок та відкоригувати суму раніше нарахованого зобов’язання з ПДВ (див.

листи ДПАУ від 27.05.2005 р. № 4804/6/15-2315 і від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83, а також консультацію у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 28).

Отже,

здійснивши передоплату, одержувач послуг має виписати два примірники податкової накладної (п. 2 Порядку № 165). У рядках «Індивідуальний номер продавця» і «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» такої податкової накладної ставиться позначка «Х». Обидва примірники податкової накладної (оригінал і копія) залишаються в покупця — імпортера послуг і зберігаються в порядку, передбаченому для зберігання «звичайних» податкових накладних (п. 8 Порядку № 165).

Дані «самовиписаної» податкової накладної відображаються в

розділі II реєстру отриманих та виданих податкових накладних: у графах 4 і 5 — підприємство — одержувач послуг має зазначити власні реквізити, у графі 6 — загальну суму поставки з ПДВ, у графі 7 — базу оподаткування, у графі 8 — суму ПДВ.

Вартість послуг, отриманих від нерезидента на митній території України, зазначається

в рядку 7 декларації з ПДВ (дані графи 7 розділу II реєстру (для колонки А), дані графи 8 розділу І реєстру (для колонки Б).

Якщо послуги, отримані від нерезидента, пов’язані з господарською

діяльністю підприємства, то підприємство в декларації за наступний податковий період має право відобразити податковий кредит (п.п. 7.4.1, 7.5.2 Закону про ПДВ). Підставою для відображення податкового кредиту з ПДВ є другий примірник «самовиписаної» податкової накладної, складеної на дату перерахування передоплати нерезиденту (див. лист ДПАУ від 03.03.2006 р. № 3991/7/16-1117 та «Вісник податкової служби України», 2005, № 38, с. 38), і зроблений на її підставі запис у розділі І реєстру отриманих та виданих податкових накладних: у графі 4 — країна нерезидента та його назва, у графі 5 — «Х», у графі 6 — загальна сума (включаючи ПДВ), у графі 7 — вартість без ПДВ, у графі 8 — сума ПДВ. На підставі цього запису, зробленого в реєстрі, заповнюється рядок 12.4 декларації з ПДВ (колонка А — графа 7 розділу І Реєстру, колонка Б — графа 8 розділу І Реєстру).

Якщо підприємство

не має права на податковий кредит щодо таких послуг (наприклад, для здійснення операцій, що не підлягають оподаткуванню або не використовуються в госпдіяльності), то вартість послуг від нерезидента (без ПДВ) відображатиметься відповідно в рядку 13.3 (з графи 9 розділу І реєстру) або 14 (графи 9 розділу І Реєстру) декларації з ПДВ.

При отриманні акта

виконаних робіт у разі зміни курсу НБУ коригування відображається в рядку 8.4 з відповідним знаком (+, -) декларації з ПДВ. До такої декларації заповнюється додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з ПДВ», зазначивши у графі 8 «Збільшення (зменшення) податкових зобов’язань у зв’язку зі зміною курсу на дату, що передує підписанню акта з нерезидентом про надання послуг». При цьому в графі 6 і 7 Розрахунку коригування потрібно поставити прокреслення.

Зверніть увагу: проведення

коригування податкових зобов’язань не в періоді підписання акта, а в наступному податковому періоді є помилкою з усіма наслідками, що випливають (сплатою недоплати за її наявності та п’ятивідсоткового штрафу), і виправляти її слід уже через рядок 8.1 декларації з ПДВ.

Якщо підприємству у зв’язку зі збільшенням курсу НБУ доведеться донарахувати податкові зобов’язання, то воно має право в декларації за наступний після проведення коригування період на суму донарахованих податкових зобов’язань відобразити податковий кредит (за рядком 12.4).

Якщо ж зміна курсу спричинила зменшення податкових зобов’язань і при цьому передоплату і отримання акта розділяє більше одного податкового періоду, то в цьому випадку крім коригування податкових зобов’язань потрібно відкоригувати і податковий кредит. Так,

наприклад, у серпні 2007 року щодо передоплати відобразили податкові зобов’язання — 3452,22 грн. (рядок 7 декларації), а у вересні 2007 року податковий кредит — 3452,22 грн. (рядок 12.4 декларації). У жовтні 2007 року отримали акт виконаних послуг та перерахували базу для ПДВ — у результаті чого податкові зобов’язання склали 3400 грн. Тому в декларації за жовтень 2007 року зменшуємо податкові зобов’язання, зазначивши в рядку 8.4 зі знаком «-» 52,22 грн., і в цій же декларації зменшуємо податковий кредит, зазначивши в рядку 16.3 зі знаком «-» 52,22 грн.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі