Теми статей
Обрати теми

Заповнення додатка 1. Повернення товару, придбаного за готівку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення товару, придбаного за готівку

 

Підприємство придбало за готівку товар вартістю 600 грн. (у тому числі ПДВ — 100 грн.). Податковий кредит відображено на підставі касового чека РРО, що містить податковий номер постачальника. Після виявлення дефектів товар повернено продавцю. Як покупцю при коригуванні податкового кредиту заповнити додаток 1 до декларації з ПДВ ?

(м. Полтава)

 

Отже, як зазначається в запитанні, при придбанні товару за готівку платник податків відобразив податковий кредит на підставі касового чека. Право так вчиняти дають норми

абзацу першого п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ, згідно з яким податковий кредит (без податкової накладної) може бути відображено при придбанні товарів (послуг) за готівку в межах граничної суми розрахунків (10000 грн.) на підставі належним чином оформленого товарного чека, іншого платіжного чи розрахункового документа (а отже, і чека РРО), що підтверджує приймання платежу постачальником від одержувача таких товарів (послуг), за умови, що такий розрахунковий документ містить загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер платника податків. Таким чином, касовий чек РРО, оформлений відповідно до вимог Положення № 614, в якому зазначено індивідуальний податковий номер платника ПДВ, у цьому випадку може бути підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (лист ДПАУ від 02.08.2006 р. № 14610/7/16-1517-05 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 73).

Щодо

коригування податкового кредиту з ПДВ, то оскільки в цьому випадку, придбаваючи товар, податкову накладну покупець не вимагав, то і примірника розрахунку коригування, складеного до неї продавцем при поверненні товару, покупець не отримає (розрахунок коригування, як і сама податкова накладна, у двох примірниках залишиться при цьому у продавця). У зв’язку з цим виникає запитання про заповнення граф 4 — 7 другої таблиці додатка 1 до ПДВ-декларації. Адже з шапки цих граф випливає, що в них потрібно зазначати інформацію про податкову накладну і складений до неї розрахунок коригування, на підставі якого коригується податковий кредит.

Разом з тим (через відсутність на сьогодні будь-яких офіційних роз’яснень з цього приводу) серед деяких фахівців існує думка, що заповнити у цьому випадку додаток 1 покупець може

за даними касового чека. Так, графи 6, 7 другої таблиці додатка 1 покупець не заповнює, а от у графах 4 і 5 при цьому він може зазначити реквізити касового чека, на підставі якого було відображено податковий кредит (дату і номер чека РРО).

Фрагмент додатка 1, заповнений у такий спосіб (за умови, що продавцем було ТОВ «Салют», індивідуальний податковий номер якого — № 111111111111, а 15.10.2007 р. (дата) і № 22222 (номер) — відповідно реквізити касового чека), наведено нижче:

 

грн.


з/п

Постачальник (продавець)

Податкова накладна, по якій проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкового кредиту з податку на додану вартість
рядок 16

Сума ПДВ (+)

Сума ПДВ
(-)

Найменування
(П. І. Б. для фізичних осіб)

Індивідуальний податковий номер

Дата

Номер

Номер

Дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Салют»

111111111111

15.10.2007

№ 22222 (номер касового чека РРО)

повернення товару, придбаного за готівку

-100

 

...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього до збільшення

Х

 

Усього до зменшення

Х

-100

 

Усього: рядок 16 (графа 9 + графа 10) (+ або -)

-100

 

Вважаємо, що до появи офіційних роз’яснень платник податків може заповнювати додаток 1 при поверненні товарів, придбаних за готівкові грошові кошти, у такий спосіб.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі