Теми статей
Обрати теми

Заповнення додатка 1. Закінчення строку позовної давності за «передоплатною» заборгованістю: податкові зобов’язання з ПДВ коригуються

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Закінчення строку позовної давності за «передоплатною» заборгованістю: податкові зобов’язання з ПДВ коригуються

 

Підприємство — платник ПДВ на підставі договору купівлі-продажу у вересні 2004 року отримало від покупця — юрособи передоплату за товари. На той момент було збільшено валовий дохід та відображено податкові зобов’язання з ПДВ. Проте з певних причин товар так і не було відвантажено, а через 3 роки за отриманим авансом закінчився строк позовної давності, у результаті чого заборгованість перед покупцем визнано безнадійною. Чи коригуються в цьому випадку раніше відображені податкові зобов’язання з ПДВ? Як таке коригування відображається в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних і в декларації з ПДВ?

(м. Львів)

 

Почнемо з того, що на сьогодні

Законом про ПДВ коригування податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з визнанням заборгованості безнадійною, у тому числі і через закінчення строку позовної давності, не передбачено.

Проте

щодо передоплати це правило не діє. Як відомо, у «коригувальному» п. 4.5 Закону про ПДВ, який власне і встановлює зазначені правила, ідеться про ситуації, що відбулися після поставки товарів (послуг).

У ситуації ж, що розглядається, товар було оплачено покупцем, але не відвантажувався йому. Це означає, що після закінчення строку позовної давності зникає об’єкт обкладення ПДВ, яким відповідно до

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ є операції з поставки товарів (послуг). Адже в цьому випадку поставки немає взагалі і не передбачається, що вона відбудеться після закінчення строку позовної давності. А якщо немає поставки, то немає і об’єкта оподаткування.

До того ж, після закінчення строку позовної давності заборгованість перед покупцем набуває для продавця статусу

безповоротної фінансової допомоги. А безповоротна фінансова допомога не є об’єктом обкладення ПДВ.

Отже, після закінчення строку позовної давності та при списанні такої кредиторської заборгованості

продавець-дебітор має зменшити податкові зобов’язання з ПДВ, нараховані при отриманні передоплати за товар.

У декларації з ПДВ таке коригування відобразиться в рядку 8.4 зі знаком «мінус» з обов’язковим складанням додатка 1 до декларації з ПДВ «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» (далі — додаток 1).

При цьому в зазначеному додатку коригувальна інформація відобразиться, зокрема:

— у графі 8 із зазначенням у ній підстави для проведення коригування податкових зобов’язань з ПДВ — «Закінчення строку позовної давності за отриманою передоплатою за товар, відсутність об’єкта оподаткування»;

— у графі 10 із зазначенням у ній суми раніше відображених податкових зобов’язань з ПДВ.

Точно кажучи, у цій ситуації виписування додатка 2 до податкової накладної «Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної» (далі — додаток 2) не передбачено. Він виписується у випадках, передбачених у

п. 4.5 Закону про ПДВ, а коригування податкових зобов’язань з ПДВ при закінченні строку позовної давності здійснюється не на підставі цього пункту . А отже, нічого не залишається, як у графах 6 і 7 додатка 1 поставити прокреслення.

Інша річ, що додаток 2 — це в принципі документ, який можна пристосувати до цієї ситуації. І якщо підприємство його заповнить, то дані з нього потрібно буде перенести до графи 6 і 7 додатка 1.

У реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (далі — реєстр) сума коригування податкових зобов’язань знайде своє відображення у відповідних графах розділу ІІ, а саме:

— у графі 6 — загальна сума передоплати, що трансформувалася після закінчення строку позовної давності на безповоротну фінансову допомогу, — зі знаком «мінус»;

— у графі 7 — база оподаткування — зі знаком «мінус»;

— у графі 8 — сума ПДВ — зі знаком «мінус».

Розглянемо на прикладі нюанси відображення цієї операції, у податковому обліку ПДВ.

Приклад.

Підприємство 07.09.2004 р. у межах договору купівлі-продажу отримало від покупця попередню оплату за товар у сумі 12000 грн. (без ПДВ — 10000 грн.; ПДВ 20 % — 2000 грн.). У договорі зазначено, що товар відвантажується протягом одного місяця після отримання передоплати (не пізніше 07.10.2004 р.). Проте без погодження з покупцем продавець затримав відвантаження товару. Після закінчення строку позовної давності заборгованість залишилася непогашеною і підлягає списанню.

У цьому випадку строк позовної давності почав свій відлік від дня, наступного за останнім днем виконання зобов’язання, тобто з 08.10.2004 р. Тому закінченням цього строку слід вважати 08.10.2007 р.

У податковому обліку суми безнадійної заборгованості при закінченні строку позовної давності відображаються так:

 

Кредиторська заборгованість
продавця за отриманим авансом

Подія

ПДВ

Отримано аванс

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ у сумі 2000 грн. (графа 8 розділу II реєстру, рядок 1 декларації з ПДВ)

Закінчення строку позовної давності

Відсторновано раніше відображені податкові зобов’язання з ПДВ у сумі 2000 грн. (графа 8 розділу ІІ зі знаком «мінус», рядок 8.4 декларації зі знаком «мінус»)

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі