Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилки. Виправлення помилки за наявності відшкодування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виправлення помилки за наявності відшкодування

 

За підсумками липня наше підприємство мало право на бюджетне відшкодування в сумі 4000 грн., що і було відображено в декларації за цей період у ряд. 25.2. За підсумками серпня та вересня ПДВ до сплати склав 1000 грн. і 800 грн. відповідно. У жовтні з’ясувалося, що в липневій декларації сталася помилка: занижено податкове зобов’язання на 500 грн., а отже, сума відшкодування має становити не 4000 грн., а 3500 грн. Як виправити цю помилку? Чи потрібно сплачувати п’ятивідсотковий штраф?

(м. Київ)

 

Щоб відповісти на це запитання, слід насамперед розібратися, що вважається

бюджетним відшкодуванням, відшкодованим платнику податків. Як відомо, платник податків може вибрати два варіанти відшкодування:

— на поточний рахунок в банку (заповнюється ряд. 25.1 декларації);

— у рахунок зменшення податкових зобов’язань майбутніх періодів (заповнюється ряд. 25.2 декларації).

У першому випадку відшкодування вважається отриманим, коли на поточний рахунок надійшли кошти. Щодо другого варіанта, то все залежатиме від того, чи

перекриється сума такого відшкодування позитивним значенням податку наступного (наступних) періоду (періодів). Якщо сума відшкодування перекрилася, то таке відшкодування вважається відшкодованим. У цій ситуації заявлене в липні відшкодування не може вважатися відшкодованим.

Згідно з

Інструкцією про порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затвердженою наказом ДПАУ від 17.03.2001 р. № 110, якщо в результаті перевірки зменшується сума ПДВ, заявлена до відшкодування, яку не було відшкодовано з бюджету, штрафні санкції не застосовуються. Такий самий принцип податківці поширюють і на самостійне виправлення помилок. Принаймні, це випливає з Методичних рекомендацій щодо виправлення платниками помилок, самостійно виявлених ними в податковій декларації з податку на додану вартість, доведених листом ДПАУ від 15.12.2003 р. № 19470/7/11-1217. У них наведено приклад виправлення подібних помилок: «у декларації попереднього періоду платником заявлено до відшкодування з бюджету 100000 грн., з них відшкодовано — 70000 грн.; з урахуванням виправлення помилки, пов’язаної з невключенням суми до податкових зобов’язань, заявлена до відшкодування з бюджету сума становить 90000 грн., відшкодовано платнику тільки 70000 грн., тобто не більше ніж заявлено до відшкодування з урахуванням виправлення помилки. Отже, на суму виправлення помилки відшкодування не здійснено, а тому штраф не нараховується».

У нашому випадку маємо справу саме з такою помилкою: із заявлених до відшкодування в липні 4000 грн. відшкодовано лише 1800 грн (1000 грн. за декларацією за серпень і 800 грн. — за декларацією за вересень). А сума помилки цілком «уміщається» в суму невідшкодованого податку. Отже, застосовувати п’ятивідсотковий штраф не потрібно, незважаючи на те, що в липні було занижено податкове зобов’язання з ПДВ.

 

Показники

Відображено, грн.

Потрібно було відобразити, грн.

липень

серпень

вересень

липень

серпень

вересень

Сума до відшкодування (ряд. 25.2 декларації)

4000

3500

Податок до сплати (ряд. 27 декларації)

1000

800

1000

800

Погашення відшкодування

1000

800

1000

800

Залишок бюджетного відшкодування (ряд. 11 додатка 2)

3000

2200

2500

1700

Сплачено

 

Виправити цю помилку не складно. Проте з двох відомих варіантів виправлення (за допомогою уточнюючого розрахунку та в поточній декларації) допустимий тільки перший. Принаймні, на цьому напевно наполягатимуть податківці, які стверджують, що помилку, яка спричинила заниження податкового зобов’язання, може бути виправлено через поточну декларацію тільки в одному випадку — якщо її допущено безпосередньо в декларації за попередній податковий період. Наприклад, якщо таку помилку допущено в липні, то виправити її в поточній декларації можна тільки в серпні. Якщо таку помилку виявлено пізніше, то виправляти її можна тільки

за допомогою уточнюючого розрахунку.

Уточнюючий розрахунок заповнюється з такими

особливостями:

1) у ряд. 1.9 розрахунку слід зазначити фактично відшкодовану суму податку (1800 грн.);

2) власне виправлення помилки буде відображено за ряд. 2.3 розрахунку;

3) коригування суми відшкодування відображається за ряд. 6.7 розрахунку: у ньому слід зазначити «-500», а в ряд. 6.9 — з нього відшкодовану суму (у нашому випадку прокреслення);

4) у ряд. 7.8 і 7.9 розрахунку слід зазначити виправлену суму відшкодування і фактично відшкодовану суму (3500 грн. і 1800 грн. відповідно);

5) зменшення суми відшкодування слід відобразити за ряд. 8.10 розрахунку;

6) оскільки заявлене відшкодування в «помилковій частині» не відшкодовано, то в ряд. 9 зазначається прокреслення.

Щодо заповнення додатка 2 до декларації, то за той період, в якому було виправлення помилки (жовтень), його слід заповнювати вже з урахуванням виправленої помилки, тобто в ряд. 6 (6.1) потрібно зазначити правильну суму відшкодування станом на жовтень (1700 грн.).

Дмитро Костюк,
заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі