Теми статей
Обрати теми

Відшкодування ПДВ. Складати і подавати додаток 3 потрібно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Складати і подавати додаток 3 потрібно

 

Підприємство одержує другий період підряд у декларації від’ємне значення (заповнено рядок 24 декларації з ПДВ). Чи обов’язково в такому разі заповнювати і подавати додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування», якщо підприємство на бюджетне відшкодування не претендує? Чи можна просто перенести значення рядка 24 до рядка 26 декларації з ПДВ?

(м. Харків)

 

Якщо за підсумками звітного періоду в декларації з ПДВ платником податків заповнено

рядок 24, то в такому разі заповнення і подання додатка 3 до такої декларації з ПДВ є обов’язковими. Це, зокрема, випливає з п. 5.12 Порядку № 166. Про те, що одночасно з декларацією слід подавати всі необхідні додатки до неї, зазначено і в п. 4.2 Порядку № 166. Отже, подання платником Розрахунку суми бюджетного відшкодування (додатка 3)
є обов’язковою вимогою.

Виняток становлять платники, які згідно з положеннями

п.п. 7.7.11 Закону про ПДВ не мають права на бюджетне відшкодування. До них, зокрема, належать особи, які:

а) були зареєстровані платниками ПДВ менше 12 календарних місяців до місяця, за підсумками якого подається заява на бюджетне відшкодування;

б) мали обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менше ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів);

в) не провадили діяльність протягом останніх 12 календарних місяців.

Тільки такі перелічені вище платники податків (як такі, що не мають права на бюджетне відшкодування) додаток 3 не подають, а переносять значення рядка 24 до рядка 26 декларації з ПДВ «Залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду...», завдяки якому весь від’ємний ПДВ потрапить до податкового кредиту наступного звітного періоду.

Отже, якщо підприємство не потрапляє до лав «виняткових», тобто таких, що не мають права на бюджетне відшкодування, то при заповненні рядка 24 декларації з ПДВ таке підприємство повинне обов’язково заповнити і подати додаток 3 до цієї декларації

.

Саме такої точки зору дотримується ДПАУ у своєму

листі від 19.09.2007 р. № 18727/7/16-1517 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 83). Причому ДПАУ зобов’язує податкові органи на місцях проводити перерахунок бюджетного відшкодування за всі податкові періоди щодо тих платників податків, у яких не було задекларовано суму бюджетного відшкодування (не заповнювався рядок 25 декларації з ПДВ), додаток 3 не подавався.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі