Теми статей
Обрати теми

Відшкодування ПДВ. Напрямок відшкодування не змінюється

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Напрямок відшкодування не змінюється

 

Чи можна змінити напрямок бюджетного відшкодування?

(м. Харків)

 

Законом про ПДВ

передбачено два шляхи отримання бюджетного відшкодування:

— або зарахування належної платнику повної

суми бюджетного відшкодування у зменшення податкових зобов’язань за цим податком у наступних звітних періодах (заповнюється рядок 25.2
декларації з ПДВ);

— або повернення повної суми бюджетного відшкодування на банківський рахунок платника (заповнюється рядок 25.1 декларації з ПДВ).

Платник може застосувати тільки один із зазначених шляхів.

Якщо платник спочатку прийняв рішення про зарахування суми бюджетного відшкодування в рахунок зменшення податкових зобов’язань майбутніх періодів, то змінити своє рішення і отримати відшкодування грошима на розрахунковий рахунок він не зможе. Зміну напрямку відшкодування ПДВ чинним законодавством не передбачено (

п.п. 7.7.3 Закону про ПДВ).

Такої думки дотримуються податківці (див.

лист ДПАУ від 11.08.2006 р. № 15228/7/16-1117, а також консультацію у журналі  «Вісник податкової служби України», 2006, № 30 і в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 67): «...зміна напрямку відшкодування Законом не передбачена і не може розглядатися як виправлення помилки, відповідно не може бути подано платником уточнюючий розрахунок, в якому одночасно вносяться зміни до рядків 25.1 і 25.2 податкової декларації з податку на додану вартість (заповнені рядки 8.7 і 8.10 або рядки 8.8 і 8.9 уточнюючого розрахунку)...».

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі