Податковий вексель. Відображення податкового векселя в декларації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відображення податкового векселя в декларації

 

Наше підприємство при імпорті товару видало податковий вексель 23.10.2007 р. При цьому ми маємо право на бюджетне відшкодування. Чи можна зарахувати вексельну суму сумою бюджетного відшкодування і як заповнити декларацію з ПДВ?

(м. Харків)

 

Незважаючи на перепони, що створювалися контролюючими органами, ситуація з видачею податкових векселів нарешті прояснилася. Спільним листом ДПАУ і ДМСУ від 03.10.2007 р. № 20297/7/16-1117, № 11/2-15/10057-ЕП роз’яснено, що інформація про непогашені в строк податкові векселі передається в централізованому порядку. Отже, одержувати довідки в податковому органі вже не потрібно.

Щодо цього векселя, то

Методичними рекомендаціями щодо порядку адміністрування видачі і погашення податкового векселя, доведеними листом ДПАУ від 22.12.2005 р. № 25595/7/16-1517 такий вексель віднесено до векселів II категорії. До цієї категорії належать векселі, строк сплати за якими виникає після закінчення строку подання декларації за звітний період, в якому відбулася його поставка митному органу.

Нагадаємо, що згідно з

п.11.5 Закону про ПДВ, якщо строк сплати зобов’язань за податковим векселем виникає після закінчення строку подання декларації за звітний період, в якому відбулася його поставка органу митного контролю, сума зобов’язань за таким податковим векселем уключається до складу податкових зобов’язань платника у звітному (податковому) періоді, в якому відбулася його поставка органу митного контролю. При цьому платник податку має право на включення до складу податкового кредиту суми зобов’язань за податковим векселем у наступному звітному (податковому) періоді за умови погашення суми податкових зобов’язань шляхом перерахування коштів до бюджету.

Можливість зарахування вексельної суми бюджетним відшкодуванням прямо передбачено

Методичними рекомендаціями . Так, у них зазначено, що в рахунок сплати податкових зобов’язань за податковою декларацією (ідеться про податковий вексель II категорії) також може бути зараховано і суми бюджетного відшкодування, і надмірно внесені до бюджету суми ПДВ чи інших видів переплат, які враховуються в картці особового рахунка, незалежно від дати їх виникнення.

У такому разі слід говорити про переведення векселя з II категорії до 0 категорії. До цієї категорії може бути віднесено векселі, якщо платник податку на дату поставки векселя органу митного контролю (дата, яка визначена в податковому векселі в полі «Дата видачі ПВ») має суму бюджетного відшкодування, яка дорівнює чи більша ніж сума зобов’язання за таким векселем. При цьому в будь-який день від дати видачі векселя до дати настання строку платежу за ним платник податків має подати до податкового органу

заяву про зарахування такої суми бюджетного відшкодування в рахунок погашення таких векселів. У заяві обов’язково має бути зазначено:

— реквізити податкового векселя, його номер, дата видачі та строк платежу за ним;

— інформацію про розмір суми бюджетного відшкодування та звітний період, за який вона задекларована.

Причому таке бюджетне відшкодування не повинне бути:

— відшкодованим;

— уключене до висновку на проведення бюджетного відшкодування, яке подається до установи Державного казначейства;

— предметом кримінальної справи, судового або апеляційного розгляду; не перебувати в адміністративному оскарженні.

З

Методичних рекомендацій випливає, що дата реєстрації такої заяви вважатиметься датою погашення векселя. А оскільки право на податковий кредит виникає в періоді, наступному після погашення, то з поданням заяви варто поквапитися. Заяву потрібно подати в тому самому місяці, в якому було видано вексель, — у жовтні (у такому разі слід говорити про дострокове погашення векселя). У такому разі вже в листопаді можна буде збільшити податковий кредит.

Проте для погашення векселя сумою бюджетного відшкодування однієї заяви замало. Необхідно, щоб цю заяву

задовольнив податковий орган. Повідомлення про зарахування або відмову в зарахуванні сум бюджетного відшкодування в рахунок погашення податкового векселя надсилається платнику не пізніше ніж через три робочі дні з дня реєстрації його заяви.

Особливістю

достроково погашених векселів є те, що вони не включаються до складу податкових зобов’язань того періоду, в якому видані (див. також лист ДПАУ від 28.07.2006 р. № 14340/7/16-1517). Податкові зобов’язання за таким векселем нараховуються в картці особового рахунка не за декларацією, а як окремий документ. У рядках декларації такий вексель буде відображено так:

 

Рядки декларації

Період

жовтень

листопад

6

Зі знаком «+»

19.1

Зі знаком «-»

19.2

12.2

Зі знаком «+»

 

Дмитро Костюк,
заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі