Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати грошової винагороди за сумлінну безперервну працю державним службовцям

Редакція ПБО
Лист від 14.09.2007 р. № 6831/0/14-07/13

Щодо виплати грошової винагороди за сумлінну безперервну працю державним службовцям

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 14.09.2007 р. № 6831/0/14-07/13

 

Міністерство праці та соціальної політики розглянуло лист щодо виплати грошової винагороди за сумлінну безперервну працю державним службовцям і повідомляє.

Порядок видачі грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 р. № 212 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 02.10.2003 р. № 1563).

Згідно з пунктом 1 Порядку зазначена грошова винагорода видається особам, які пропрацювали безперервно на посадах державних службовців в одному або кількох органах державної влади

не менше 10 років.

До стажу безперервної роботи (служби) на посадах державних службовців в одному або кількох органах державної влади зараховуються всі періоди роботи у цих органах, у тому числі до 1 січня 1994 р., на посадах державних службовців, передбачених статтею 25 Закону України «Про державну службу», а також на посадах, що відносяться в установленому законодавством порядку до відповідних категорій посад державних службовців, на посадах керівних працівників і спеціалістів в апараті органів, зазначених у частині другій статті 9 Закону України «Про державну службу» (прокуратури, судів, дипломатичної служби, митного контролю, служби безпеки, внутрішніх справ та інших).

Період перебування державного службовця у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку чи у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж досягнення дитиною шестирічного віку,

може бути зарахований до стажу, який дає право на одержання грошової винагороди, оскільки зазначена посадова особа перебуває у трудових відносинах з даним органом державної влади.

Грошова винагорода видається один раз на п’ять років за умови

зразкового виконання посадових обов’язків та відсутності порушень трудової дисципліни з урахуванням щорічної оцінки виконання державним службовцем покладених на нього завдань та обов’язків. Винагорода видається, якщо за результатами проведеної щорічної оцінки рівень виконання державним службовцем обов’язків та завдань оцінений як «добрий» і «високий». При цьому повинні враховуватися результати щорічних оцінок за п’ять років.

У разі відсутності щорічних оцінок, що передують видачі грошової винагороди, зараховується наявність адміністративних, дисциплінарних та інших порушень за зазначений період.

Якщо державному службовцеві було оголошено догану за порушення трудової дисципліни або за іншими підставами, грошова винагорода йому

не виплачується. Відлік часу для обчислення п’ятирічного терміну починається після зняття догани. Такий самий підхід застосовується і при одержанні державним службовцем щорічної оцінки «задовільна». Тобто обчислення п’ятирічного терміну починається після року, за роботу в якому зазначеній особі буде виставлена висока або добра оцінка.

У випадку, коли протягом року було допущено адміністративне порушення або оголошена та знята догана, але щорічна оцінка за результатами роботи в цьому році «добра» або «висока», то грошова винагорода

видається з урахуванням щорічної оцінки.

Заступник міністра М. Солдатенко



коментар редакції

Грошова винагорода держслужбовцям за безперервну працю: нюанси виплати

Мінпраці в листі, що коментується, порушує питання, пов’язані з виплатою грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю

в органах державної влади, бездоганне виконання трудових обов’язків. Як відомо, право на таку винагороду мають державні службовці, які відпрацювали в органах державної влади не менше 10 років.

У листі розглянуто два істотні моменти, на які звертаємо вашу увагу.

1. До

стажу роботи державного службовця, що дає право на грошову винагороду, може бути включено:

— період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років;

— період перебування у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шести років.

Про те, що такі періоди включаються до стажу, який дає право на грошову винагороду, у Порядку виплати грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків, затвердженому постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 212, не йдеться. У зв’язку з цим і виникло запитання.

Як відзначає Мінпраці, протягом зазначених вище періодів держслужбовець перебуває у трудових відносинах з органом державної влади. Крім того, зауважимо, що вони зараховуються до стажу державної служби згідно з п. 3 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283. Отже, є всі підстави для включення їх до стажу роботи, що дає право на грошову винагороду.

У цьому ми повністю згодні з Мінпраці, на відміну від наступного питання.

2

. Як відомо, грошова винагорода виплачується один раз на п’ять років, якщо за результатами проведення щорічної оцінки рівень виконання державним службовцем обов’язків та завдань оцінено як «хороший» та «високий».

У другій частині листа, що коментується, Мінпраці роз’яснює, як виплачувати грошову винагороду в таких випадках:

а) за результатами щорічної оцінки рівень виконання обов’язків та завдань державного службовця оцінено як «задовільний»;

б) держслужбовцю було винесено догану за порушення трудової дисципліни або з інших підстав.

Якщо за результатами щорічної оцінки рівень виконання обов’язків та завдань оцінено як «задовільний»

. Насамперед у цьому випадку грошова винагорода не виплачується. При цьому обчислення п’ятирічного строку для виплати грошової винагороди переривається, і починається новий відлік. У зв’язку з цим виникає запитання: з якого моменту починати відлічувати п’ять років? Цілком логічно вважати, що обчислення п’ятирічного строку для призначення грошової винагороди почнеться з наступного року. Наприклад, у 2007 році держслужбовець отримав оцінку «задовільно», отже, обчислення п’ятирічного строку почнеться з 2008 року (за умови, звичайно, що у 2008 році держслужбовець отримає хорошу або високу оцінку).

Проте Мінпраці так не вважає. На його думку, починати відлік п’ятирічного строку слід

після року, за роботу в якому державному службовцю буде встановлено високу або хорошу оцінку. Отже, у нашому випадку, починаючи з 2009 року, пропустивши 2008 рік, незважаючи на те що за його результатами державний службовець отримав хорошу або високу оцінку. У результаті цього початок обчислення п’ятирічного строку відсунеться на один «штрафний» рік.

Ми вважаємо такий підхід не зовсім справедливим. Рік, в якому держслужбовець отримає хорошу або високу оцінку, має враховуватися при обчисленні п’ятирічного строку, незважаючи на те, що за результатами попереднього року був незадовільний результат. Якщо результати щорічної оцінки за 2008 рік позитивні, то немає підстав не враховувати його при обчисленні п’ятирічного строку.

Сподіваємося, що Мінпраці перегляне своє ставлення до цього питання.

Якщо держслужбовцю було винесено догану за порушення трудової дисципліни або з інших підстав

. Згідно з роз’ясненнями Мінпраці відлік часу для обчислення п’ятирічного строку в цьому випадку почнеться після зняття догани. При цьому підхід до обчислення періоду аналогічний розглянутому вище: відлік слід починати після року, за роботу в якому держслужбовцю буде встановлено високу або хорошу оцінку. Наприклад, у 2007 році держслужбовець отримав догану. У 2008 році догану знято, і за його результатами державний службовець отримав хорошу або високу оцінку. Обчислення п’ятирічного строку почнеться з 2009 року.

Водночас, якщо догану було винесено і знято

протягом одного року, за результатами якого державний службовець отримав хорошу або високу оцінку, Мінпраці вважає за можливе виплатити державному службовцю грошову винагороду.

Світлана Замазій

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі