Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення допомоги по вагітності та пологах

Редакція ПБО
Лист від 26.06.2007 р. № 401/020/153-07

Щодо обчислення допомоги по вагітності та пологах

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 26.06.2007 р. № 401/020/153-07

(витяг)

 

Департаментом політики державного соціального страхування Мінпраці розглянуто <...> звернення щодо правильності обчислення допомоги по вагітності та пологах.

Норми статті 112

Закону України від 19.12.2006 р. № 489 «Про Державний бюджет України на 2007 рік» (далі — Закон № 489) застосовуються для страхових випадків, передбачених статтями 35, 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», які настали починаючи з 1 січня 2007 року.

Відповідно до абзацу першого цієї статті застраховані особи — наймані працівники мають право на одержання матеріального забезпечення у разі настання страхового випадку, починаючи з першого дня роботи. При цьому враховується сплата страхових внесків за

6 місяців протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку незалежно від місця роботи. Якщо такі застраховані особи протягом зазначеного періоду сплачували страхові внески менше 6 місяців, допомога по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах виплачується виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, обчисленої відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, але не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»

період перебування у відпустці для догляду за дитиною до 6 років за медичними висновками (з 11.06.2006 р. до 01.03.2007 р.) не враховується до страхового стажу, оскільки за цей період не виплачуються страхові виплати і не сплачуються страхові внески.

Таким чином,

допомога по вагітності та пологах підприємством повинна нараховуватись <...> з урахуванням норм статті 112 Закону № 489, виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої на травень поточного року.

Заступник директора департаменту політики державного соціального страхування О. Постоюк



коментар редакції

Період відпустки для догляду за дитиною до 6 років не включається до періоду сплати страхових внесків
для цілей застосування ст. 112 Закону про держбюджет на 2007 рік

Мінпраці продовжує роз’яснювати порядок застосування абзацу першого статті 112 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489.

Нагадаємо, що ці положення стосуються порядку розрахунку лікарняних тим застрахованим особам, які за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку сплачували страхові внески менше 6 місяців. Для них розрахунок провадиться виходячи з фактичної зарплати, з якої сплачено страхові внески, але не вище мінімальної зарплати, установленої на момент настання страхового випадку.

Разом з тим, як неодноразово зазначало Мінпраці,

ці положення не стосуються тих застрахованих осіб, які за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку сплачували страхові внески менше 6 місяців через хворобу, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Це пов’язане з тим, що період тимчасової непрацездатності, період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включаються до страхового стажу застрахованої особи згідно зі ст. 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Щодо періоду перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 6 років на підставі медичного висновку, то цей період

до страхового стажу не включається. Тому, як зазначає Мінпраці, сплата страхових внесків такою працівницею за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку менше 6 місяців є підставою для застосування положень ст. 112 Закону про держбюджет на 2007 рік.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі