Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати допомоги по вагітності та пологах в період відпустки по догляду за дитиною до трьох років

Редакція ПБО
Лист від 22.08.2007 р. № 04-06/

Щодо виплати допомоги по вагітності та пологах в період відпустки по догляду за дитиною до трьох років

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
від 22.08.2007 р. № 04-06/В-160з-249

 

Розглянувши <...> звернення, повідомляємо, що відповідно до статей 38, 39 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,

допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, виплачують її за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу).

Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, з урахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 р. № 193.

Відповідно до пункту 4 Порядку

із розрахункового періоду виключаються місяці, в яких особа повністю не працювала (з першого до першого числа) з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Якщо

застрахована особа перед настанням страхового випадку (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами) не мала заробітку (відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), середня заробітна плата для розрахунку розміру допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої застрахованій особі на момент настання страхового випадку (пункт 10 Порядку).

Як видно із листа дописувачки, на момент настання страхового випадку, згідно планової тарифікації, їй встановлено 0,6 місячної тарифної ставки (посадового окладу).

Тобто допомога по вагітності та пологах в цьому випадку повинна розраховуватись з 0,6 місячної тарифної ставки (посадового окладу), яка закладена у планову тарифікацію.

Заступник директора
С. Буринський



коментар редакції

Особливості розрахунку допомоги по вагітності та пологах у період відпустки
для догляду за дитиною до трьох років

У листі, що коментується, Фонд з тимчасової втрати працездатності роз’яснює порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах працівниці, яка на момент нарахування такої допомоги перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років і при цьому фактично не працює.

Насамперед зауважимо: у цій ситуації, незважаючи на те що за останні 12 місяців страхові внески цією працівницею сплачувалися менше шести місяців, положення ст. 112 Закону України «Про Державний бюджет України на
2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489-V не застосовуються. Про це неодноразово зазначали Мінпраці та Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності.

Отже, допомогу по вагітності та пологах необхідно розраховувати згідно із загальними вимогами Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Так, згідно з п. 10 Порядку № 1266, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин (до яких у тому числі належить і відпустка для догляду за дитиною до трьох років),

допомогу по вагітності та пологах необхідно розраховувати виходячи з установленої працівниці місячної тарифної ставки.

При цьому, якщо працівниці встановлено

неповну місячну тарифну ставку (оклад), розрахунок допомоги провадять виходячи з її неповного розміру.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі