Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Проведення конкурсу при здаванні в оренду приміщень є обов’язковим

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Проведення конкурсу при здаванні в оренду приміщень є обов’язковим

 

Бюджетна установа має у своєму розпорядженні вільні приміщення, які планує здати в оренду. При цьому все майно бюджетної організації перебуває в державній власності. Чи потрібно в цьому випадку проводити конкурс серед осіб, які мають намір орендувати такі приміщення? Якщо потрібно, то який порядок проведення конкурсу?

 

Відповідно до

ст. 118 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» передача в оренду державного та комунального майна у 2007 році здійснюється виключно на конкурсних засадах. Інакше кажучи, у 2007 році проведення конкурсу при здаванні в оренду приміщень бюджетними установами є обов’язковим.

До 2007 року орендодавець

з власної ініціативи міг оголосити конкурс на право оренди державного або комунального майна (п. 1 ст. 7 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII, далі — Закон № 2269). Водночас за наявності заяв на оренду нерухомого майна — будівель, споруд, приміщень — від двох або більше фізичних чи юридичних осіб орендодавець був зобов’язаний провести конкурс (п. 7 ст. 9 Закону № 2269). Якщо заява подавалася бюджетною установою, то право оренди надавалося їй.

У 2007 році проводити конкурс на право оренди потрібно в будь-якому випадку, у тому числі і за наявності однієї заяви. При цьому, як і раніше, пріоритетне право оренди мають бюджетні установи та організації.

Слід мати на увазі,

що згідно зі ст. 287 Господарського кодексу України орендодавцем нерухомого майна, яке перебуває в державній власності, є Фонд державного майна та його регіональні відділення. Бюджетні установи в цих правовідносинах є тільки балансоутримувачами майна, що орендується. Водночас ФДМ не заперечує проти того, щоб бюджетні установи виступали орендодавцями відносно нерухомого майна, що перебуває в державній власності, загальна площа якого не перевищує 200 кв. м. Цю норму передбачено ст. 5 Закону № 2269.

При здаванні в оренду вільних приміщень, що перебувають у державній власності, необхідно керуватися вимогами

Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 13.10.2004 р. № 2149 (далі — Порядок № 2149). Мета такого конкурсу зводиться до визначення орендаря, який запропонує найбільшу орендну плату при виконанні решти умов конкурсу.

Конкурс на право оренди проводить

конкурсна комісія, створена орендодавцем. До її складу входять представники орендодавця, органу, уповноваженого управляти відповідним державним майном (тобто міністерства чи іншого вищого за рівнем відомства), а в разі розгляду питань захисту навколишнього середовища, дотримання умов належного утримання об’єктів соціально-культурного призначення — також органу місцевого самоврядування (п. 10 Порядку № 2149).

Перед оголошенням конкурсу орган, уповноважений управляти відповідним державним майном (тобто міністерство або інше вище за рівнем відомство), у 15-денний строк після отримання від орендодавця відповідних матеріалів має надати такому орендодавцю:

— висновок про те, що об’єкт не заборонено до здавання в оренду;

— висновок (пропозиції) про умови конкурсу та договору оренди. Зокрема, у ньому можуть зазначатися напрямки використання майна орендарем (з урахуванням думки балансоутримувача);

— копію свідоцтва про право власності на об’єкт оренди (у разі оренди строком на три роки і більше);

— кандидатуру до складу конкурсної комісії.

Органи місцевого самоврядування можуть вносити свої пропозиції в частині напрямку використання об’єкта оренди.

Оголошення про конкурс на право оренди нерухомого майна площею 100 кв. м і більше, а також нерухомого майна, розташованого в центрі міста, публікується в газеті «Відомості приватизації», а за рішенням орендодавця — і в інших виданнях. Щодо інших об’єктів оренди оголошення можна розмістити як у зазначеній газеті, так і в республіканських АР Крим, обласних, міських у містах Києві та Севастополі виданнях за місцем розташування об’єктів оренди. Такі

оголошення публікуються не пізніше ніж за 20 календарних днів до дня проведення конкурсу.

В оголошенні про проведення конкурсу зазначається інформація про об’єкт оренди, умови конкурсу, дату, час та місце його проведення, строк прийняття пропозицій від учасників та інша інформація (

п. 6 Порядку № 2149).

Стартова орендна плата

визначається відповідно до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 р. № 786. У разі надходження від орендарів до оголошення конкурсу інших цінових пропозицій щодо орендної плати для умов конкурсу вибирається найбільша пропозиція.

Відповідно до

п. 7 Порядку № 2149 умовами конкурсу, крім розміру орендної плати, є:

— ефективне використання об’єкта оренди відповідно до цільового призначення;

— дотримання умов експлуатації об’єкта;

— компенсація переможцем конкурсу витрат орендодавця чи іншого учасника на здійснення незалежної оцінки об’єкта оренди, витрат орендодавця на опублікування оголошень про конкурс згідно з рахунками відповідних ЗМІ.

Крім того, одним з умов конкурсу може бути проведення певних видів ремонтних робіт.

Для участі в конкурсі учасники подають на розгляд конкурсної комісії пакет документів. Перелік таких документів передбачено

п. 9 Порядку № 2149 і наказом ФДМУ «Про затвердження Переліку документів, які подаються орендодавцеві для укладення договору оренди майна, що належить до державної власності» від 14.11.2005 р. № 2975 (крім позицій 5, 7, 16 і 24).

Конкурс проводиться в один етап. Процедуру його проведення регламентовано

розділом V Порядку № 2149. Як уже зазначалося, основним критерієм визначення переможця такого конкурсу є максимальний розмір орендної плати при обов’язковому виконанні інших умов конкурсу.

Після підведення підсумків конкурсу орендодавець укладає з переможцем договір оренди. При підготовці такого договору за основу береться

Типовий договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого чи іншого) майна, що відноситься до державної власності, затверджений наказом ФДМУ від 09.08.2007 р. № 1329. Нагадаємо, що договір оренди нерухомого майна строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню (п. 2 ст. 793 Цивільного кодексу України), а також державній реєстрації (ст. 794 Цивільного кодексу України).

Передавши в оренду вільні приміщення, балансоутримувач має враховувати, що плата за оренду майна бюджетних установ згідно з

Переліком груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затвердженим постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659, відноситься до третьої підгрупи першої групи власних надходжень. Такі кошти зараховуються до складу доходів спеціального фонду.

Також слід пам’ятати, що 50 % плати за оренду майна, яке належить бюджетним установам, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, підлягає перерахуванню до доходу держбюджету (

п. 32 ст. 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік»).

Олена ПАВЛЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі